57
Fotocredits: 'Wolf', Pixabay

Flash PerspectiefGroenLinks durft boer te vertrouwen, PVV en BBB botsen over dieren

Het boek Wegens stikstof gesloten van emeritus hoogleraar rurale sociologie Jan Douwe van der Ploeg maakte furore dinsdag 30 januari tijdens het landbouwbegrotingsdebat in de Tweede Kamer. Van der Ploeg, die ooit de toegang tot het ministerie van LNV werd ontzegd vanwege zijn pleidooien voor een niet-padafhankelijke boer, geeft in zijn boek het voorbeeld van boeren die er een sport in gingen zien om hun milieudoelen beter te halen dan anderen.

Het is een aanstekelijk spel dat werkt als je boeren de ruimte geeft om zelf te bepalen hoe ze hun milieudoelen het beste kunt halen. Kamerlid Laura Bromet verklaarde in het landbouwdebat dat de Kamer voerde dat ze een oude CDA en VVD-gedachte omarmt: laat de boer bepalen hoe hij doelen haalt en schrijf niet voor hoe hij dat moet doen. Doelsturing heet dat. Groene en andere linkse politici hadden daar nooit vertrouwen in. Boeren mogen Van der Ploeg wel een bloemetje sturen want ook zij pleiten al vele jaren voor doelsturing.

De formatie leek een nieuwe deuk te hebben opgelopen. Dierenwelzijnswoordvoerder Dion Graus (PVV) botste met Caroline van der Plas (BBB) over afschot van de wolf. Dat ging zo ver dat zij zich vermoedelijk realiseerde dat Graus' dierenwelzijnsopvattingen niet ver van de Partij voor de Dieren staan.



Een voor Foodlog herkenbare redenering zat in de bijdrage van Rosanne Hertzberger (voorheen NRC). Zij was kritisch op de wetenschappelijke basis van het stikstofbeleid en kwam met een bijdrage over stikstof die volgens duurzaamnieuws.nl-columnist Huib Stam hier regelmatig in een 'echokamer' voorbijkomen. Voor de Kamer was het echter een nieuw geluid. Volgens Stam kun je beter naar het stikstofboek van Van der Ploeg luisteren. Het bijzondere was dat de VVD dinsdag in de Kamer dichter bij GroenLinks kwam te liggen.

de Volkskrant - GroenLinks-PvdA staat nu ook open voor zelfregulering stikstofuitstoot op het boerenerf, 1 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 1 feb '24
  • 11:09

Wouter de Heij en Nico Gerrits, hoe vonden jullie de bijdrage van Rosanne Hertzberger en de reactie van Thom van Campen (VVD) daarop. In combinatie met doelsturing zou hier uiteindelijk politiek een nieuwe weg gevonden kunnen worden.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #2
  • 1 feb '24
  • 13:11

Alles bij elkaar wel interessant. Van Campen heeft nog veel bijscholing nodig op meerdere gebieden.
Herzberger komt een heel eind in de goede richting. Zit toch nog teveel vast in de bedenksels over percentages van het RIVM. Hoopvol is het idee dat een generieke afschaling van de emissie de oplossing kan zijn. Tegelijkertijd ontbreekt voldoende het besef dat de olifant in de crisis het rekenmodel Aerius is. Dat moet buiten werking worden gesteld. Dat is heel eng, maar het heeft geen negatief effect op de natuur en opent de mogelijkheid tot een beleidswijziging die zij namens NSC voorstaat.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #3
  • 1 feb '24
  • 16:55

Ik vond de bijdrage van ir. Rosanne Hertzberger erg goed. Als ik de reactie van Campen goed begrijp dan zegt hij ook a) VVD wil naar emissiebeleid (NSC ook), b) misschien hebben we nog een dingetje op die plekken waar er niet een paar km/hr maar juist 50 km/hr te hard wordt gereden. Tjeerd de Groot, maakte het een beetje persoonlijk, maar Hertzberger gaf een uitstekende reactie terug. Ik denk een van de meest inhoudelijke bijdragen in het stikstofdebat uit de laatste paar jaar.

"De PAS melders zitten in het 'pluisje' stikstof." --> het is niet uit te leggen.
"Boeren uitkopen op 25km grens, en verplaatsen waardoor ze net buiten 25km komen" --> Papierenwerkelijkheid.

Beide zijn voorbeelden die illustreren dat het huidige wetgevende kader 'onzinnig' is. Jullie kennen mijn opinie:
- emissie(reductie) beleid gaan voeren gericht op het verlagen van 'de stikstofdeken'.
- in enkele gevallen een afstandsregel gaan toepassen (500 of 1000 meter) t.o.v. een stikstofgevoelig n2k gebied.
- Aerius(model) uit de wet.

René de jong
René de jong Melkveehouderij & Makelaardij
  • #4
  • 2 feb '24
  • 10:27

#2 & #3 Het is idd een verademing wat Hertzberger laat zien/horen.

Terecht merkt ze op dat o.a. het RIVM rapport er op wijst dat de uitkomsten van Aerius 'niet helemaal' juist zijn.

Om welke reden ze dan (al) naar emissiebeleid wil gaan is me een raadsel en kan ze net als Holman NIET onderbouwen (heb ik aan dezelfde tafel als waar Rozanne ook aan zat gevraagd !).

Het rapport van RIVM verder uitspitten en de 'wetenschappers' uitdagen om hun model x model redenatie uit te leggen, dat zou meer zoden aan de dijk zetten.
Sterker nog dan zijn we in no time onder de KDW waarden omdat flux geen (droge)depositie is.

Kloppen de verzinsels die in de CoTAG formule zitten??
Het antwoord is NEE en Nico heeft al jaren gelijk, pak vervolgens Nico zijn artikelen er bij en sla spijkers met koppen.

Vergunningverlening hoeft al helemaal geen probleem te zijn maar ook hier blijven ze in de onzin van 'de minister' geloven over 'eerst daling' nodig (qoud non).
Aanpassing van de HVS is/kan eenvoudig; de huidige is gebaseerd op helemaal niks (0,0).
LNV beweert dat een 'consortium' de onderbouwing leverde voor de huidige HVS echter ze kunnen geen onderliggende stukken leveren; deze 'onderbouwing' is wsl net iets anders dan de uitvoering.

De onderbouwing kan er namelijk niet zijn, niets kan niet IETS worden, nul is niks en wordt niks.
Iets wat geen invloed kan hebben, heeft géén vergunning nodig.
Tjeerd de Groot heeft 1.000x een onzinnige (0) bijdrage geleverd; 1.000 x 0 = ook nul


En mocht men onverhoopt wel (zonder onderbouwing) aan emissie beleid willen beginnen dan is het welbekende grafiekje met daling van (landbouw)emissie wellicht een aanrader......

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 2 feb '24
  • 13:30

Nico Gerrits, #2, Thom van Campen realiseert zich als politicus dat je een wettelijk kader niet zomaar afschaft en wijst daar Rosanne Hertzberger op die als technisch opgeleide intellectueel de Kamer een les werkelijkheid geeft.

Ik kan Van Campen dus goed volgen. Wat zou jij hem aanraden als hij (nogmaals: politicus, iemand die weet dat je tussen van alles en nog wat je weg moet maken) niet helemaal door de porseleinkast wil denderen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.