41
Fotocredits: 'Bos met dood hout', De Sysselt, Cécile Janssen voor FL Media

Flash PerspectiefNederlandse bossen doen het goed

Het gaat goed met de Nederlandse bossen. Dat concludeert de allereerste Florabalans, een coproductie van stichting Floristisch Onderzoek Nederland (Floron) en de vakorganisaties voor schimmels (NMV) en mossen en korstmossen (BLWG). Er zouden meer positieve dan negatieve ontwikkelingen zijn. Het sluit aan bij een eerdere inventarisatie van het Nederlandse bos.

Het bosareaal in Nederland is sinds 1850 verdriedubbeld. Daarbij moet wel vermeld worden dat de bosbedekking van ons land toen een dieptepunt had bereikt. De Veluwe, het belangrijkste natuur- en bosgebied van Nederland, was toen vrijwel kaal.

Hoewel er in de afgelopen 30 jaar niet veel bos meer is bijgekomen, zijn de bossen in die tijd wel ouder en gevarieerder geworden. De grotere soortenrijkdom maakt bossen weerbaarder tegen droogte, ziekten en plagen, schrijft de NRC.

In de Florabalans is te lezen dat de gemiddelde boomleeftijd in een paar decennia flink is gestegen tot meer dan 60 jaar. In Nederlandse bossen is 2 keer zoveel dood hout te vinden als 20 jaar geleden. Paddenstoelen, korstmossen en insectenlarven varen daar wel bij. En vogels ook, want die eten de insectenlarven weer op.

Volgens Laurens Sparrius van Floron blijven er punten van zorg, ondanks dat het netto goed gaat. Bossen zoals die op de hoge zandgronden zijn kwetsbaar voor stikstof. Door stikstofdepositie wortelen de bomen ook minder diep. Daardoor zijn ze gevoeliger voor verdroging. “Stikstof heeft ook een grote invloed op paddenstoelen en korstmossen”, zegt Sparrius. “Als er ergens megastallen sluiten, dan zie je ook weer een snel herstel.”

Boerenactievoerder Bart Kemp reageert opgetogen op het nieuws dat iets zegt dat haaks staat op de gebruikelijke berichten. Die zeggen doorgaans dat de biodiversiteit achteruit holt. Het bovenstaande bericht zegt dat bomen hun voeding te veel aan de oppervlakte vinden en dat daarom de stikstofemissies verlaagd moeten worden.


NRC - Met de bossen gaat het goed in Nederland ? en dat mag ook weleens gezegd worden, 7 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Henri Prins
Henri Prins Food- en agri-economie
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 7 dec '23
  • 21:18

Over het rapport van Henri Prins schreven we op 5 mei van dit jaar.

Het is om razend van te worden, want het publiek heeft geleerd - juist in media zoals de NRC - dat het slecht gaat met de natuur. Wie en wat moet je nou eigenlijk geloven?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 7 dec '23
  • 21:56

Zouden bos- en bomenkenners en biologen willen uitleggen hoe het zit met het stikstofargument dat door Laurens Sparrius hierboven wordt gemaakt: bomen wortelen niet meer diep vanwege de stikstof op de hoge zandgronden. Maar ze verdrogen er nou juist ook, geeft sinds een jaar of wat iedereen toe.

Is nu het probleem dat ze overbemest worden en het toch goed doen? Of dat ze niet meer proberen tot het water te komen omdat ze verslaafd zijn geraakt aan de stikstof.

Ik ben nu eenmaal een discours-analist en zou hier zomaar een verplichte opmerking kunnen horen om niet helemaal verheugd te zijn met het goede nieuws.

Henk Breman (bomenkenner), Wim de Vries (milieusystemen) of Han Lindeboom (kritische stikstofkenner, bioloog en ecoloog) zouden jullie daar iets over kunnen zeggen?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 7 dec '23
  • 22:56

Maar bosanemonen zie ik niet meer, komt dat omdat ze door het blad verstikt zijn zoals eerder gepubliceerd?

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #5
  • 7 dec '23
  • 23:21

"Als er ergens megastallen sluiten, dan zie je ook weer snel herstel" Er gaan mensen minder eten, er gaan mensen dood? Wordt er dat mee bedoeld?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.