16
Fotocredits: Piet Adema tijdens het debat over het 'niet-Landbouwakkoord', FL Media

Flash PerspectiefVlaanderen zou uit stikstofcrisis zijn, Piet Adema blies ‘m gewoon weg

Voor lezers van Foodlog was het geen nieuws wat minister Piet Adema in De Telegraaf zei: de rekenmodellen waarmee de Nederlandse overheid werkt zijn niet geschikt om beslissingen te nemen die te slachtofferen ondernemers individueel treffen. Een lange reeks experts zegt dat al een jaar of drie openlijk (van de Commissie Hordijk tot een directeur van het RIVM in antwoord op vragen van Kamerleden en later het RIVM toen het instituut bedankte voor de eer om nog langer voor vergunningsbeleid verantwoordelijk te zijn), maar tot de regering wilde dat maar niet doordringen.

Vóór de val van Rutte IV zouden de uitspraken van Adema tot een kabinetscrisis hebben geleid, hoe waar en onderbouwd de uitspraken ook zijn. Pieter Omtzigt maakte meteen van dat feit gebruik en X-te nog eens over modellen die met een natte duim de werkelijkheid kunnen benaderen, maar daarom nog geen besluiten voor de politiek kunnen nemen.

In Vlaanderen importeerde de politiek de Nederlandse stikstofaanpak en daarmee ook onze al ruim vier jaar durende crisis. De Vlamingen beginnen daar pas sinds kort kennis mee te maken. In Nederland was de stikstofaanpak aanvankelijk bedoeld om de intensieve veehouderij (varkens en kippen) te kunnen beheersen. Het pakte anders uit en raakt behalve de melkveehouderij ook de industrie, het weg- en vliegverkeer en zelfs de bouw. In Vlaanderen raakt het onbedoeld de vergunningen aan bedrijven rond de Antwerpse haven.

Volgens Het Laatste Nieuws denkt de Vlaamse coalitie er nu uit te zijn en komt er na het weekend een stikstofakkoord. In Nederland hoorden we dat al vaker, maar bleek het steeds valse hoop.

Nederland is inmiddels een stap verder: het stikstofbeleid gebaseerd op rekenmodellen kan het raam uit. Hoe het eruit zou moeten zien, is voor minister Adema vermoedelijk nog een vraag, maar het ligt er inmiddels dik bovenop: de politiek moet besluiten waar het welke activiteit wil en onder welke voorwaarden. Bedrijven besluiten dan of ze op die plek hun bedrijf kunnen uitoefenen of niet; als ze daar al zaten op basis van eerdere vergunningen of beloftes en het gaat toch niet meer, dan moet er eventueel een bedrag over schadeloosstelling worden overeengekomen.

HLN - UPDATE. Ministers zaten samen in bureau Jambon, stikstofdeal is nakende. Politiek journalist Karel Lattrez: ?Er is een marsorder gekomen van Bart De Wever?, 12 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 13 nov '23
  • 9:24

Op deze modellenwerkelijlheid is ons hele beleid gebouwd. De Natuur Doel Analyses (NDA) verwijzen ook allemaal op basis van het model naar stikstof als oorzaak van de achteruitgang van de natuur zonder metingen in het veld.
Brabant heeft op basis van deze NDA’s haar hele vergunningenbeleid stopgezet.
Deze NDA’s zijn ook weer niet opgezet volgens de Europese richtlijnen maar op basis van uitgangspunten van ecologen.
En als ze geen data hadden dan gold het voorzorgsbeginsel( het zal dan wel slecht gaan).
Een grondige parlementaire enquête gaat het hobbyisme van de NGO’ s en de ecologen feilloos blootleggen.
Maar dan is de schade reeds geschied.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #2
  • 13 nov '23
  • 9:49

Redactie,
Het interview met minister Piet in De Telegraaf zit achter een betaalmuur. Ik zou graag weten wat hij precies gezegd heeft, waarom hij van standpunt is veranderd en hoe het volgens hem beter kan. Ik neem aan dat de interviewer dat heeft gevraagd, dat de bewindspersoon dat ook verwachtte en dus een helder antwoord heeft gegeven. Nietsdoen, het probleem negeren, kan immers niet langer.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #3
  • 13 nov '23
  • 12:50

Frans, niet dat stikstof geen effect zou hebben, maar niets meer doen is de beste optie, want het heeft allemaal niet de omvang van een probleem.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #4
  • 13 nov '23
  • 13:28

Nico #3 . Dank voor jouw standpunt, maar ik ben meer benieuwd naar het onderbouwde standpunt van de verantwoordelijke bewindspersoon. Het is toch niet onredelijk te veronderstellen dat hij dat heeft.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #5
  • 13 nov '23
  • 14:02

Frans Aarts in De Telegraaf heeft Piet Adema het over de garnalenvissers, met wie hij zaterdag in gesprek ging. Specifiek voor de vissers zegt Adema "Er is in mijn ogen sprake van een totaal doorgeslagen modelwerkelijkheid die niet werkbaar is voor de visserij. Ik zet mij er dus voor in om op een andere manier tot goede vergunningverlening over te gaan.”

In het artikel schrijft Mike Muller verder: "Op de vraag of deze modellenwerkelijkheid in de hele stikstofaanpak voor boeren óók problematisch is, zegt Adema dat ook voor de boeren gewerkt moet worden naar een andere aanpak.

„Het terugdringen van de stikstofuitstoot vinden we belangrijk. Voor de vissers geldt dat zij nu met één technische maatregel – de katalysator – 80 procent stikstof reduceren. Dat kunnen we onderbouwen. Voor de agrarische sector is dat lastiger, maar ook voor hen zitten er negatieve kanten aan het Aerius-model. We moeten op termijn dus toe naar een vergunningverlening waarbij niet meer gewerkt wordt op basis van deze modellenwerkelijkheid, maar op basis van het reduceren van uitstoot. Dan weet ook een boer straks: ik moet zoveel reduceren. Daar kan dan op gestuurd worden en dat geeft wel toekomstperspectief.”

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.