'Hybride' yoghurts, op basis van koemelk en plantaardige melkalternatieven. Een beetje van de koe en een beetje van de plant dus. Met die innovatie haalden studentes van de hogeschool Van Hall Larenstein vorige maand de headlines. Op een duurzaamheidsmarkt in Leeuwarden vonden consumenten ze ook nog eens vrijwel allemaal lekker. Die positieve beoordeling leidt er - heel misschien - toe dat een van de grote zuivelondernemingen hun product in het assortiment opneemt, schrijft Boerderij nu. In de woorden van de studentes: "Zo blijven koeien en dus boeren nodig."
Waarom bestond zo'n product nog niet? De hybride yoghurt lijkt op gewone yoghurt en smaakt ook (bijna) als gewone yoghurt. Hybride vleesproducten kun je al wel kopen. Maar de mix van plantaardig met goede en echte vleessmaken en het vertrouwde mondgevoel heeft de markt nou niet bepaald groots veroverd. Daar is een reden voor. Als we flexen willen we op ons plantaardige moment geen vlees. Gek eigenlijk, want je zou iedere dag kunnen flexen, maar dan met een hybride product. Als iedereen dat zou doen, bespaart dat een kwart van de vleesconsumptie, terwijl de vegavleesmarkt nog lang de 10% niet aantikt.
Hoezo zoveel? De helft van het vlees dat we eten is gemalen (denk aan hamburgers en het gehakt in de pasta). Juist die gemalen vleesproducten kun je makkelijk mengen met plantaardige componenten. Tot de helft gaat dat prima en proef je nog steeds echt vlees. De helft van de helft is een kwart. Tel uit je winst! Maar we willen het niet. Met vlees althans niet.
Op dit moment lijkt een product óf helemaal plantaardig, óf helemaal dierlijk te moeten zijn omdat wij onze momentjes 'helemaal zónder' en juist 'helemaal mét' willen. Waarom eigenlijk als je zoveel dierlijke productie kunt sparen door niet te flexen maar te mixen? Misschien gaat hybride zuivel toch verandering brengen in ons rare gedrag.
Boerderij - Studentes over hybride yoghurt: ?Zo blijven koeien én boeren nodig? - Boerderij,
9 okt 2023