10
Fotocredits: ‘Yoghurt met fruit’, Einladung_zum_Essen

Flash Dagelijkse KostHybride yoghurt als oplossing voor ons rare gedrag?

'Hybride' yoghurts, op basis van koemelk en plantaardige melkalternatieven. Een beetje van de koe en een beetje van de plant dus. Met die innovatie haalden studentes van de hogeschool Van Hall Larenstein vorige maand de headlines. Op een duurzaamheidsmarkt in Leeuwarden vonden consumenten ze ook nog eens vrijwel allemaal lekker. Die positieve beoordeling leidt er - heel misschien - toe dat een van de grote zuivelondernemingen hun product in het assortiment opneemt, schrijft Boerderij nu. In de woorden van de studentes: "Zo blijven koeien en dus boeren nodig."

Waarom bestond zo'n product nog niet? De hybride yoghurt lijkt op gewone yoghurt en smaakt ook (bijna) als gewone yoghurt. Hybride vleesproducten kun je al wel kopen. Maar de mix van plantaardig met goede en echte vleessmaken en het vertrouwde mondgevoel heeft de markt nou niet bepaald groots veroverd. Daar is een reden voor. Als we flexen willen we op ons plantaardige moment geen vlees. Gek eigenlijk, want je zou iedere dag kunnen flexen, maar dan met een hybride product. Als iedereen dat zou doen, bespaart dat een kwart van de vleesconsumptie, terwijl de vegavleesmarkt nog lang de 10% niet aantikt.

Hoezo zoveel? De helft van het vlees dat we eten is gemalen (denk aan hamburgers en het gehakt in de pasta). Juist die gemalen vleesproducten kun je makkelijk mengen met plantaardige componenten. Tot de helft gaat dat prima en proef je nog steeds echt vlees. De helft van de helft is een kwart. Tel uit je winst! Maar we willen het niet. Met vlees althans niet.

Op dit moment lijkt een product óf helemaal plantaardig, óf helemaal dierlijk te moeten zijn omdat wij onze momentjes 'helemaal zónder' en juist 'helemaal mét' willen. Waarom eigenlijk als je zoveel dierlijke productie kunt sparen door niet te flexen maar te mixen? Misschien gaat hybride zuivel toch verandering brengen in ons rare gedrag.

Boerderij - Studentes over hybride yoghurt: ?Zo blijven koeien én boeren nodig? - Boerderij, 9 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 9 okt '23
  • 14:25

Hoezo willen we geen 'hybride vlees'? Dat is toch gewoon de hippe nieuwe term voor de aloude gehaktbal? Gehakt mengen met oud brood, gesnipperd uitje, knoflook, kruiderij en voor mijn part met allerlei aardappel- en groenterestjes; dan heb je al gauw 50/50 plant/dier te pakken. Ballen van draaien en braden maar. Smullen!

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #2
  • 9 okt '23
  • 14:35

Niks nieuws onder de zon. Wat beetje nieuw is? De aandacht via een persbericht. In de VV wereld wordt al dik vijftien jaar met hybrides gewerkt. Meatless (Jos) is er groot mee geworden. En zuivel? Denken jullie dat er in bijvoorbeeld zuivel geen plantaardige componenten zitten? Neen, hybride is een manier om minder dierlijk te consumeren.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #3
  • 9 okt '23
  • 15:13

#1 en #2 hybride gehaktballen testten we hier al in 2012.

Uitkomst, nog zonder alle hippe hypes van nu, maar toen al vanuit het denken dat vleesverdunners voor een snelle daling van de vleesconsumptie kunnen zorgen, "als ze minstens zo goed of zelfs beter smaken dan volvleesproducten": "Hybride vleesproducten blijken beter te kunnen smaken dan volvleesproducten."

Is hybride zuivel ook lekkerder dan 'of'-'of' zuivel?

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #4
  • 9 okt '23
  • 15:26

Dierlijke zuivel met plantaardige muesli en/of fruit is in elk geval lekkerder dan 'blote yoghurt', vind ik ;-)

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #5
  • 9 okt '23
  • 15:41

Ja! en dan vooral als er wat vegan zoetstof of vegan fruit op zit :-)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.