12
Fotocredits: Wopke Hoekstra, CDA

Flash Perspectief‘Hoekstra opvolger Timmermans in Europese Commissie’

De CDA'er Wopke Hoekstra, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, volgt volgens de Financial Times de PvdA'er Frans Timmermans op. Naar verwachting wordt Hoekstra vrijdag voorgedragen als EU-commissaris om de portefeuille van Timmermans over te nemen. Timmermans heeft zijn ambt opgezegd om lijsttrekker te worden van de combinatie PvdA/GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen in november aanstaande.

Volgens de Financial Times zeiden drie goed geïnformeerde personen dat het Nederlandse kabinet de beslissing heeft genomen Hoekstra voor te dragen.

Via het CDA is Hoekstra lid van de Europese Volkspartij waartoe ook EC-voorzitter Ursula von der Leyen behoort. Waarschijnlijk gaat Hoekstra de portefeuille voor klimaat op zich nemen.

Hoekstra kan pas benoemd worden nadat hij aan de tand is gevoeld door een zware goedkeuringshoorzitting in het Europees Parlement. Zijn termijn zal vooralsnog kort zijn omdat er in juni 2024 verkiezingen zijn voor het Europese Parlement, waarna een nieuwe Commissie zal worden geïnstalleerd. Eigenlijk had demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag benoemd moeten worden omdat D66 krachtens het coalitieakkoord dat recht had. Vanwege de val van het kabinet en omdat Von der Leyen niet heeft aangedrongen op een vrouwelijke kandidaat gaat de voordracht aan haar neus voorbij, schrijft de krant.

Als Hoekstra klimaat in zijn portefeuille krijgt, zal hij in november de EU vertegenwoordigen tijdens de COP conferentie die in Dubai wordt gehouden in november.

FinTimes - Dutch government nominates foreign minister as EU commissioner | Financial Times, 24 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 24 aug '23
  • 21:34

Best bijzonder. De man die niets van het CDA wist te maken, wordt beloond. Slimme zet van de EVP en waarschijnlijk een teken van de verstoorde verhouding tussen VVD en D66.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 24 aug '23
  • 22:47

Volgens CDA-leider Bontenbal wordt Hoekstra klimaatcommissaris. Maar hij moet nog door de molen van de Commissie en het EP.

Wel is duidelijk geworden dat het echt zo is: demissionair premier Rutte gaf vanavond toe dat hij zijn beste kandidaat heeft voorgedragen.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #3
  • 25 aug '23
  • 8:38

Dick #2 . Het toont aan dat CDA en VVD de zorg voor eigen mensen belangrijker vinden dan de wereldwijde zorgen rond klimaat.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 25 aug '23
  • 9:51

Wim Voermans is nogal vernietigend. En het is natuurlijk ook raar: je hebt nu een minister van BZ nodig die niet verkast voor een korte tijd. Hoekstra heeft op het dossier niets te zoeken.

Had Bontenbal voorgedragen; dat zou nog enigszins 'sense' maken. Die krijgt er van de kritische VVD'er Frans Weisglas van langs.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 26 aug '23
  • 12:09

Zou Hoekstra wel benoemd worden, cq. de klimaatportefeuille krijgen?

Het is een boeiende vraag. Politico suggereert dat de benoeming van een CDA'er/EVP'er een coup is om de progressieve milieu- en klimaatagenda beperkter uit te voeren. Het zou een verdere zet zijn in het protest dat begon met de afwijzing van de Natuurherstelwet.

Euractive laat zien dat de socialisten in het Europese Parlement zich niet zomaar gewonnen zullen geven. Zij willen de post in eigen kring houden.

Euronews wijst erop dat Von der Leyen de klimaatportefeuille nog altijd aan een ander kan geven.

In het Nederlandse Financieele Dagblad zijn al die argumenten ook nog eens op een rij gezet; de krant wijst erop dat het om een post voor een korte periode gaat. Maar zo denkt de politiek niet: de vraag is welke onderwerpen op de agenda staan in die periode. Onder meer Dubai dus.

Het blijft een gek spel. Rutte passeerde overduidelijk Kaag, het gevolg van de gesprongen coalitie en een relatie die niet meer goed komt, ook al behoren VVD en D66 tot dezelfde Europese Renew-familie. Rutte maakt de kiezer in zijn nadagen duidelijk dat hij geen D66 is geworden en faciliteert een centrum middenpartij die weer tegen rechts aanschurkt omdat daar de stemmen te winnen zijn.

De Europese Volkspartij heeft de CDA-partijtop kennelijk niet kunnen duidelijk maken dat een niet omstreden vrouwelijke kandidaat een minder risicovolle stap was geweest, cq. Bontenbal heeft - zoals Frans Weisglas (zie mijn eerdere reactie hieronder) suggereert - geen tegenwicht kunnen bieden aan de persoonlijke ambities van een politicus die daar wel mee door de mand valt als vertegenwoordiger van een ambt in het openbaar belang.
De hele strategie van de Europese CDA's kan er door in het water vallen. Bijzonder om te zien, zoals Frans Aarts hieronder zegt, dat ook bij zgn. nette partijen de persoonlijke ambitie het wint van de grotere idealen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.