Fotocredits: Emmentaler Primeur Cru: Keil-Stück,
Manuel2, via Wikimedia CC BY-SA 2.0 DE
Voor het eerst is een verzoek voor Europese herkomstbescherming afgewezen. De Zwitserse brancheorganisatie Emmentaler Switzerland probeerde via een procedure bij het Europees Hof oorsprongsbescherming voor de beroemde Zwitserse gatenkaas af te dwingen, nadat het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) weigerde om de naam Emmentaler als een merk in de Europese Unie te beschermen
Er zijn drie argumenten tegen de Zwitserse claim. Ten eerste ligt het Zwitserse bergdal Emmental niet in de EU, omdat Zwitserland geen EU-lid is. De oorsprongsbenaming geldt alleen voor producten uit de EU.
Ten tweede is het bergdal Emmental niet de enige regio die Emmentaler produceert. De productie gebeurt ook in verschillende Franse en Duitse regio’s. Er is dus geen sprake van een afgebakende regionale herkomst, zoals bij de wel beschermde Edammer of de Griekse feta.
Pech voor de Zwitsers, die nog één keer in beroep kunnen tegen de claim. De Amerikanen zullen er blij mee zijn. Die vinden de streng beschermde kaasbenamingen in de EU te gek voor woorden. Eerder dit jaar oordeelde een Amerikaanse rechtbank al dat de Zwitserse Gruyère gerust mag worden genept, nu komt daar de Emmental nog bij.
Wist je trouwens dat overal in de wereld Goudse kaas gemaakt mag worden en dat alleen de Noord-Hollandse Gouda beschermd is? Dat is best gek want Gouda ligt in Zuid-Holland.
AD - Waarom Emmentaler geen beschermde kaas is en Edammer wel,
27 mei 2023