8
Fotocredits: 'Tomahawk Steak', ReinhardThrainer op Pixabay

Flash GezondheidDublin Declaration of Scientists verklaart vlees gezond

Vlees, zuivel en eieren zijn in het verdomhoekje geraakt. Dierlijk voedsel zou de oorzaak zijn van een verhoogd risico op welvaartsziekten zoals urineweginfecties, hart- en vaatziekten en kanker. In 2019 verscheen de Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factor Study die concludeerde dat een dieet met veel vlees jaarlijks wereldwijd bijna 900.000 vermijdbare sterfgevallen veroorzaakt.

Nu is er The Dublin Declaration of Scientists. Ruim 1.000 academische onderzoekers wijzen de studie af op basis van negen wetenschappelijke studies waaruit naar voren komt dat vlees goed is voor zowel de menselijke gezondheid als algeheel maatschappelijk welzijn.

De pro-vlees onderzoekers vinden vlees een essentiële bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B12, ijzer en zink. Die zouden moeilijk uit plantaardige voeding binnen te krijgen zijn.

Ook protesteren ze tegen de geldende opvatting dat roodvlees schadelijk zou zijn. Ze zeggen niet dat veel vlees eten gezond is. Al evenmin beweren ze dat bijvoorbeeld een op verwerkte vleesproducten gebaseerd menu onder hun opvatting van gezonde vleesconsumptie valt.

Wie dagelijks niet meer 75 gram vlees eet, eet volgens de onderzoekers gezond.

Op Foodlog legden we met medewerking van een aantal bekende voedingsonderzoekers in 2019 uit waarom vlees door de ene onderzoeker gezond en door de andere ongezond wordt genoemd.

Volgens de ondertekenaars van de Dublin Declaration zijn financiële en ideologische agenda's de oorzaak van een anti-vleeshouding onder wetenschappers. Wat dat betreft is de keuze voor de Ierse hoofdstad Dublin als naamgever voor de verklaring wat ongelukkig. Ierland heeft grote vleesbelangen.

Onder de ondertekenaars bevinden zich 8 Nederlandse bij het bredere publiek niet bekende onderzoekers.

Dublin Declaration - Home, 22 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 22 mei '23
  • 8:58

Vlees IS een belangrijke bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B12, ijzer en zink. Dat is geen mening, maar een feit.

Afgezien daarvan: te veel is natuurlijk nooit goed.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 22 mei '23
  • 9:07

8 nederlanders bij de handtekeningen: Jan Dijkstra kennen we hier wel. Mij viel op de 107 van Spanje, best wel veel, het hoogste aantal voor één land. 'Vleeslanden' als Brazilie hebben er minder.
Spanje is kaal gegeten, en krijgt steeds meer last van hittegolven; mislukte weg gebrande oogst dit jaar; veevoer?

Wouter Klootwijk
  • #3
  • 22 mei '23
  • 12:09

En de FAO zei het hier ook.
https://www.foodlog.nl/artikel/de-hele-wereld-veganistisch-liever-niet-zegt-de-fao/

Tedje van Asseldonk
Tedje van Asseldonk Land- en tuinbouw
  • #4
  • 22 mei '23
  • 16:51

Vlees is niet ongezond, maar te veel wel, zoals met alles. Punt is dat bijna elke vleeseter te veel eet. Wie zit onder de 75 gram per dag? Probeer eens bij de slager een lapje van 50 gram te scoren?

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #5
  • 22 mei '23
  • 17:24

Bij de slager lukt dat misschien nog, maar in de supermarkt zelden. Lastig voor kleine huishoudens inderdaad.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.