30
Fotocredits: 'Trekker met precisie-gps', John Deere

Flash Dagelijkse KostVermogen van boerenmiljonairs zit in grond en machines

“Aantal miljonairs weer gestegen in 2021, vier op de tien boeren hebben vermogen van boven miljoen”, kopt de NRC.

In deze tijden van polarisatie schept dat meteen een beeld. De NRC nuanceert het beeld van de zich in geld wentelende boer in een bijschrift bij een foto van een tractor: “Veel van het vermogen van grote boeren zit vast in land, gebouwen of apparatuur, zoals deze tractor.”

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, legt het als volgt uit bij RTL: "Hun vermogen zit allemaal in de grond, daar kun je dus niet zomaar bij. Maar als het ze lukt om te verkopen, dan hoeven ze de rest van hun leven niet meer te werken.”

De meeste agrarische miljonairs zijn te vinden onder melkveehouders en vollegrondsgroenten- en granentelers. Logisch gezien de hoeveelheid (kostbaar) land die deze boeren in bezit hebben.

In totaal is 42% van de zelfstandigen in de landbouw miljonair. Naast de landbouw, zijn ook in de financiële dienstverlening en de verhuur en handel van onroerend goed relatief veel miljonairs te vinden onder zelfstandigen, meldt het CBS.

Van de huishoudens in Nederland had op 1 januari 2021 slechts 4% een vermogen van een miljoen of meer. Boeren zijn rijk omdat ze niet al hun grond en opstallen verhypothekeerd hebben. Mensen die een inmiddels veel duurder geworden eigen huis hebben met weinig hypotheek of een leuk startkapitaal dat ze goed wisten te beleggen, zijn net als boeren rijk geworden van de waardestijging. Ze hebben er niet voor hoeven werken. Ook boeren verdienden hun kapitaal niet met hun werk, ook al werken ze doorgaans langer en harder dan personeel in loondienst.

NRC - Aantal miljonairs weer gestegen in 2021, vier op de tien boeren hebben vermogen van boven miljoen, 24 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jur Schuurman
Jur Schuurman Agrarische ontwikkelingssamenwerking
  • #1
  • 26 apr '23
  • 12:48

Een beetje vreemde uitspraak van die Van Mulligen bij het vermogen dat in de grond zit: "als het ze lukt om te verkopen". Als dat zo moeilijk is, dan is er kennelijk weinig vraag, is de marktwaarde laag, kan je je grond aan de straatstenen niet kwijt en is die dus weinig tot niets waard.

De exacte berekening van die grondwaarde daargelaten, is de relatieve hoeveelheid boeren onder de miljonairs meer dan verdubbeld. In 2017 ging het nog om 19%, aldus dit Foodlog-artikel; nu is het 42%. Hierbij moeten we wel bedenken dat er nu minder boeren zijn dan in 2017 en dat, door bezitsconcentratie, het totale vermogen in de landbouw (als dat ongeveer gelijk is gebleven tussen 2017 en nu) nu over minder boeren wordt verdeeld. En dan krijg je vanzelf meer miljonairs. Althans, dat lijkt me een waarschijnlijk mechanisme.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #2
  • 26 apr '23
  • 14:38

Of is de definitie van miljonair veranderd? In het CBS artikel van 2023 staat: 'De waarde van de eigen woning en eventuele hypotheekschuld zijn daarbij meegerekend'.
In de Foodlog tekst staat van niet. In de CBS link van Jur uit 2017 ook niet. Is er iemand die hier meer van weet?

En waarom is het eigenlijk zo belangrijk de nadruk te leggen op boeren die 'miljonair' zijn? Is dat erger dan een zelfstandige in de financiële dienstverlening die in een dikke gesubsidieerde Tesla rondrijdt, een kantoor huurt op de zuidas en adviseert hoe je het beste belasting kunt ontduiken of overtollig geld kunt wegsluizen? Of zijn ze schandaliger bezig dan een huisjesmelkers die oude ongeïsoleerde pandjes verhuren tegen een veel te hoge prijzen?
Waarom die speciale focus op de boer bij de NRC?

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #3
  • 26 apr '23
  • 20:26

#2 Ellen-Maureen, waarschijnlijk benadrukt NRC de miljonairs onder de boeren extra, omdat zij een relatief kleine groep zijn die het vermogen bovengemiddeld heeft zien stijgen en nog al wat druk zet op de samenleving als geheel om hen te compenseren voor minder vervuilen terwijl er juist stemmen op gaan om vervuiling zwaarder te belasten.

Maar zoals meestal vloeit het geld tegengesteld aan water.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #4
  • 26 apr '23
  • 23:01

Opvallend is dat er in het NRC-artikel geen enkel woord staat dat het geld minder waard is geworden door inflatie.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #5
  • 27 apr '23
  • 7:39

#3 Ton: dat is jouw kijk op de zaak.
Er zijn ook andere visies waarbij andere politieke keuzes worden gemaakt met betrekking tot de stikstofproblematiek.
NRC maakt duidelijk een keuze met betrekking tot de beeldvorming van boeren (in een tweet over de miljonairs noemden ze ook dat boeren het meeste bijdragen aan N- en CO2-uitstoot in de landbouw). Ze zeggen min of meer: 'Boeren zijn rijk genoeg en moeten niet zeuren mbt stikstof'. Dat mag je vinden maar dat is een mening, een opinie.
Het stukje van de NRC was geen opinie maar een 'gewoon' bericht. Is het de taak van een journalist om aan beeldvorming te doen? Dat is toch meer iets voor reclamemensen en campagnevoerders? Feiten eenzijdig belichten, uitvergroten en/of weglaten?
Ik vind het een (gevaarlijk) hellend vlak wat de NRC hier doet. Goede journalistiek hoort hier juist doorheen te prikken en weten te benoemen waar het om feiten gaat en waar het om politiek gaat.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.