9
Fotocredits: 'For the love of coffee', Ira Gelb

Flash VoedselketenAlbert Heijn laat consumenten de echte prijs van koffie kiezen

Er was al een True Price Koffiehuis en true pricing als concept bestaat al een tijdje.

Nu gaat Albert Heijn experimenteren met true pricing: bij 3 Albert Heijn To Go’s zien klanten wat de werkelijke prijs van een kop koffie is. Ze kunnen vervolgens ervoor kiezen die ook te betalen, maar dat hoeft niet. Doen ze dat wel, dan dragen ze bij aan de projecten van het keurmerk Rainforest Alliance. Dat keurmerk neemt arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud in aanmerking voor producten uit regenwoudgebieden.

In de true price zijn sociale- en milieukosten in de hele keten van de koffie meegenomen. Het Amsterdamse bedrijf True Price heeft de werkelijke prijzen van de koffie berekend. Voor bijvoorbeeld een cappuccino is de winkelprijs €2 en de ‘echte prijs’ €2,28. De ‘echte prijs’ voor een cappuccino met havermelk valt lager uit: €2,11. 'Echte' melk brengt meer milieukosten met zich mee dan havermelk.

Twee van de 3 Albert Heijn To Go’s staan op universiteitscampussen in Wageningen en Groningen. De vraag is nu of studenten bereid zijn iets meer te betalen om een ‘verschil te maken voor mens en natuur’.

AD - Access Denied, 18 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Maud Oostindie
Maud Oostindie Promovenda wijsbegeerte
  • #1
  • 18 apr '23
  • 16:48

Goed initiatief, maar ik vraag me toch af hoe deze ‘true price’ berekend word. Worden verschillen tussen merken havermelk bijvoorbeeld meegeteld? Of verschillen in koeienmelk (bio, NL, buitenlands)? En hoe ver ga je hier in? Welke indirecte kosten worden meegeteld? Daarbij heb ik ook zo mijn twijfels bij het op één hoop gooien van marktmechanismen (de prijs van bijv. koffiebonen is gebaseerd op vraag-aanbod) en klimaatkosten…

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #2
  • 18 apr '23
  • 20:29

#1 Maud,

Ik verwacht dat daarvoor producten op lifecycle worden onderzocht en dat daar teelt, transport en arbeid etc via standaard triest pricing eenheden worden op van toepassing worden verklaard. Het is nog al een grote en arbeidsintensieve exercitie omdat de hele keten bekend moet zijn en ook mee moet doen. Ik zou het knap vinden als AH daar stappen in neemt. Het zou het begin kunnen zijn van duurzame relaties tussen AH en producenten/landbouwers.

Hoe kleiner de keten hoe eenvoudiger dit te realiseren is. Maar vergeet niet dat een landbouwer ook nog aardig wat gegevens moet verstrekken om true pricing mogelijk te maken.

Er zijn certifying bodies die deze berekeningen uitvoeren.

Maud Oostindie
Maud Oostindie Promovenda wijsbegeerte
  • #3
  • 19 apr '23
  • 10:40

#2 Ton, dank hiervoor! Ik ben het helemaal met je eens dat het goed zou zijn als AH hier stappen in onderneemt, ondanks de complexiteit van zo’n operatie en de vaak ondoorzichtigheid van (gedeeltes van) de keten. Wat bij mij wringt is hoe klimaatkosten en eventuele andere kosten (evt. ziekte als gevolg van arbeid, als dat wordt meegerekend) worden doorgerekend in geld (euro’s of centen op een kopje koffie). Ik snap heel goed dat we in een neoliberale wereld leven en ik snap ook heel goed dat dit concept van true pricing de ogen van consumenten kan openen, maar het voelt toch een beetje scheef op de een of andere manier. Maar ik ga me er meer in verdiepen! Ik ben benieuwd hoe dit allemaal precies berekend wordt.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #4
  • 19 apr '23
  • 14:37

Maud (#1), ik denk dat ze die true price berekenen volgens de 'WUR-methode', zie hier. Albert Heijn is partner in die publiek-private samenwerking, zie ik.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #5
  • 20 apr '23
  • 12:06

Is AH true pricing een promotie om koffie voortaan zwart te drinken of hoogstens met havermelk?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.