10
Fotocredits: 'Vleeswaren', Schrift-Architekt.de

Flash‘Kanker door nitriet in vleeswaren’

Nadat eerder Franse wetenschappers waarschuwden, trekken nu ook Britse wetenschappers aan de bel. Ze vermoeden dat het eten van vleesproducten zoals spek en ham een serieus gezondheidsrisico is. De reden zijn de nitraten en nitrieten die gebruikt worden om de vleeswaren te beschermen tegen bederf. Ze zouden het risico op kanker verhogen.

Een studie met muizen is voor de Britse wetenschappers zelfs reden om op te roepen tot een verbod op het gebruik van nitriet. Muizen op een dieet van frankfurterworsten ontwikkelden 75% meer kankerachtige tumoren dan muizen op een nitrietvrij dieet en 82% meer dan de controlegroep.

Het Franse gezondheidsinstituut ANSES (vergelijkbaar met ons RIVM) zei in juli een verband te zien tussen dikkedarmkanker en blootstelling aan nitraten en nitrieten. Daarop liet Franse regering weten dat het gebruik van nitrieten in de voedselproductie waar mogelijk zou moeten worden vermeden of zelfs verboden.

Van een verbod lijkt nog geen sprake. De Franse regering lijkt terug te krabbelen. Het ministerie van Landbouw ‘neemt zelfs de taal van de industrie over’, schrijft Francetvinfo. De overheid vraagt zich af of de alternatieven niet gevaarlijker voor de gezondheid; consumenten doen er beter aan vooral niet te veel vleeswaren consumeren.

In 2015 creëerde het in Lyon gevestigde IARC, onderdeel van de WHO, opschudding door te beweren dat bewerkt vlees hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend zou zijn. Een ander onderzoek concludeerde dat de combinatie van bewerkt en rood vlees de kans op kanker zou vergroten.

The Guardian - ?Too much? nitrite-cured meat brings clear risk of cancer, say scientists, 2 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gert van der Hoek
  • #1
  • 2 jan '23
  • 17:04

Zou niet in plaats van "vlees" moeten staan: "voedsel"? Ook bijvoorbeeld rode bieten bevatten veel nitraat, dat na consumptie omgezet kan worden in nitriet?

Er is een reden, dat vleeswaar fabrikanten vit C toevoegen?

Waarom geen spul aanbieden zonder nitriet? Dat is toch mogelijk?

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #2
  • 2 jan '23
  • 18:08

Wat te denken van alle bladgroente die in de winter / vroege voorjaar geteeld is in onze contreien en waarvan de nitraat niet is omgezet naar aminozuren door een gebrek aan energie (zonlicht en temperatuur)?

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #3
  • 2 jan '23
  • 18:33

Zonder nitriet? Zeer lastig. Ik heb een octrooi voor vlees(waren) zonder nitriet, maar echt veel interesse is er niet. Liever doen mijn vakgenoten alsof er geen alternatieven zijn. Nitriet is lekker gemakkelijk en heel goedkoop. Stel dat de markt erom gaat vragen.

Gert van der Hoek
  • #4
  • 2 jan '23
  • 18:46

Ook weer een voorbeeld dat marktwerking en gezondheid geen vanzelfsprekende combinatie vormen.

Overigens zijn er adressen waar je bepaalde vleeswaren zonder nitriet kunt kopen. Dun gezaaid.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 2 jan '23
  • 20:32

Lees vooral het vorige artikel: 150 gram vleeswaar per week te gevaarlijk.

Een beetje vleeswaren geschiedenis.
Bron: Midi-Libre, nov. 2017

In 2015 classificeerde de WHO vleeswaren als "bepaald kankerverwekkend" met het advies maximaal 25g/dag van deze producten te nuttigen. In de supermarkt behoort het samen met alcohol tot de producten die het meest kankerverwekkend zijn, ook al is het gering. (rookwaar is geen supermarktproduct)

Het is het resultaat van dertig jaar epidemiologisch onderzoek. We weten al heel lang dat het gebruik van nitraat additieven, kaliumnitraat (E252) en natriumnitriet (E250) in fabricageprocessen een rol spelen bij het ontstaan van darmkanker.

Deze additieven zijn op zich niet kankerverwekkend. Maar eenmaal in het vlees geïnjecteerd, ontbindt het zich in in verschillende carcinogene moleculen: nitrosaminen, nitrosamiden en genitrosyleerd ijzer. Frankrijk gaf in 1964 twijfelend toestemming voor het gebruik van natriumnitriet. Deze twee additieven bevinden zich slechts in kleine hoeveelheden in vleeswaren...

Alles begon in de jaren twintig in de Verenigde Staten, onder druk van vleesverwerkers, probeerden de eerste industriële varkensslagerijen, die niet over de knowhow van Europese vakmensen beschikten, de productie van vleeswaren te stimuleren. Geleidelijk aan zijn nitrietproducten de wereldmarkt binnengedrongen. Hoewel het nog steeds formeel werd verboden vanwege de toxiciteit, verspreidde de vleesnitritatie zich onder commerciële druk en concurrentie, en land na land. Vanaf het begin al weten we dat het gevaarlijk is.

Maar net zo ongeveer als de pesticiden of de tabak, heeft de Amerikaanse varkensvleesindustrie, met zijn zeer krachtige lobby, de wetenschap verziekt. Ze produceerden in de jaren 1970 vervalste rapporten en beweerden dat het onmogelijk is om vleeswaren zonder nitriet te maken. Volgens hen was dit de enige manier om de botulisme te bestrijden. Deze propaganda heeft zijn vruchten afgeworpen en zelfs nu we weten hoe we vleeswaren kunnen maken zonder additieven te gebruiken, zijn fabrikanten nog steeds niet van plan om hun methodes te veranderen.

Waarom blijven vleesverwerkers, deze twee stoffen gebruiken?
Veel kleine fabrikanten doen het erg goed. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de 160 producenten van Parmaham die de afgelopen vijfentwintig jaar geen additieven meer hebben gebruikt. Ze verkopen elk jaar 9 miljoen hammen zonder ooit problemen te hebben. De echte Franse en Duitse vleeswaren-traditie is zonder nitrieten. Maar iedereen begon helaas Amerikaanse vleeswaren te maken. Om het nitritage te elimineren zou het nodig zijn de werkmethoden aan te passen, meer werknemers aan te nemen, strengere hygiënevoorschriften te volgen.

Op droge of onbewerkte producten heeft nitriet een versnellend effect.
Zo heeft Serrano met nitriet slechts drie maanden nodig om zijn kleur aan te nemen tegenover negen maanden voor een Parmaham. De nitritage maakt ook een langere houdbaarheid mogelijk voor gekookt en gestoofd vlees (ham, snuisterijen, spek, bacon ...) Boven alles, het geeft kleur aan het vlees, de illusie van frisheid. Zonder het nitritage is de ham, net als het geroosterde varkensvlees dat je thuis maakt, wit of grijs ... en wie weet of dat de koper zou verleiden ...

Is biologisch de beste garantie voor worst zonder nitriet of nitraten?
Nee, en dat is een schandaal.
Volgens Europese richtlijnen moeten biologische producten vrij zijn van nitraten en nitrieten. Lange tijd werden witte of grijze hammen verkocht in biologische winkels, maar toen de 'grote jongens' op deze dynamische markt arriveerden, werden de bio producten verpest. Men doet nu alsof er niets aan de hand is. We voeren een varken goed, we maken er een super varken van om het later te verpesten met nitrieten. Het is bedrog.

Om vleeswaren zonder toevoegingen te vinden, moet je de etiketten bestuderen. Ze zijn te vinden bij de rauwe en droge hammen, zoals Parma of San Daniele. Fleury-Michon heeft ook twee referenties gelanceerd. Maar zelfs de goede zelfgemaakte droge worst van uw slager kan worden genitreerd. De consument moet begrijpen wat er op het spel staat, dus misschien zullen dingen veranderen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.