Het kabinet ziet een nieuwe Brusselse verordening over de natuur- en milieuwetgeving bepaald niet zitten. Dat schrijft minister Christianne van der Wal in een Kamerbrief. Vooral het in het verordeningsvoorstel door Frans Timmermans voorgestelde 'verslechteringsverbod' valt niet in goede aarde. Dat houdt in dat allerlei plant- en diersoorten óók buiten de Natura 2000-gebieden niet mogen verslechteren. "Dit betreft een grote uitdaging voor Nederland, bovenop de huidige stikstofproblematiek," schrijft Van der Wal.
In juni van dit jaar presenteerde Eurocommissaris Frans Timmermans een ontwerpverordening om het biodiversiteitsherstel in Europa te versnellen. Hoewel het kabinet dat signaal erkent, en ook de 7 onderdelen waarop de Europese Commissie nadere doelen en verplichten voorstelt, herkent, gaat minister Christianne van der Wal zich tegen een aantal doelen 'verzetten'.

Volgens Van der Wal is met name het 'verslechteringsverbod' - dat vereist dat planten- en diersoorten ook buiten Natura 2000-gebieden niet mogen verslechteren - onhaalbaar. "Een verslechteringsverbod buiten Natura 2000 leidt tot aanvullende beperkingen voor andere opgaven en tot meer administratieve en bestuurlijke lasten,” aldus de minister in een Kamerbrief.

Namens het kabinet vreest Van der Wal vooral dat "een vergunningsprocedure noodzakelijk wordt voor álle voorgenomen projecten”. Dat zou betekenen dat er veel meer werk komt voor initiatiefnemers en ambtenaren, dat er een extra rem komt op woningbouw, projecten in het kader van de energietransitie en waterwegen. Alles bij elkaar "komt dit het maatschappelijk draagvlak voor natuurbeleid niet ten goede.”

Van der Wal schrijft in de Kamerbrief dat een 'verslechteringsverbod' niet past in de wijze waarop het kabinet wil sturen in het natuurbeleid. "Het kabinet wil sturen op het beschermen, herstellen en verbeteren van de natuur binnen de beschermde gebieden. Buiten die gebieden wil het kabinet sturen via het werken aan een basiskwaliteit natuur en het maken van de omslag naar een natuurinclusieve samenleving. Op die manier creëren we de condities waar ook de natuur buiten de beschermde gebieden baat bij heeft."

Tenslotte heeft Van der Wal nog een praktisch punt. Voor een verslechteringsverbod moet álle natuur in Nederland in kaart gebracht worden, op een niveau "dat vereist is voor juridisch houdbare toestemmingverlening. Dat is een uiterst kostbare en tijdrovende zaak."