47
Fotocredits: Rabobank, Utrecht, FL Media

Flash‘Bank durft nieuwe boeren niet aan’

Een nieuwe generatie boeren droomt van een boerenbedrijf dat duurzaam is en dicht bij de burgers staat. Maar banken weigeren financiering, vooral die bekende boerenbank. Vaak passen de nieuwe plannen niet binnen de oude regels, zo blijkt uit de gesprekken die de Volkskrant voerde met tien boeren die een andere toekomst voor zich zien. ‘De Rabobank heeft gigantisch verdiend aan boeren. Is het gek om te vragen dat ze ook een bijdrage levert aan de transitie van de landbouw?’ Dat schrijft de Volkskrant. De artikelen schetsen een bank die niet wil. Eerder legde de bank in Zembla al eens uit dat ze liever geen faillieten financiert. De toekomst zal laten zien of de 10 geïnterviewde boeren er 10.000 zullen worden, gefinancierd door ING, ABN Amro of Triodos.

de Volkskrant - De boer wil verduurzamen, maar de boerenbank durft het niet aan, 2 aug 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 2 aug '21
  • 9:55

Als het niet zo treurig was, zou het grappig zijn. Een krant die de bank aanspreekt omdat ze boeren niet wil financieren zoals het volgens 'de transitie' moet, maar geen benul heeft van kredietverlening versus risicofinanciering.

Kijk nou eens terug. Hoeveel van de helden van de smaak en dat soort mooie verhalen van 10 jaar geleden bestaan nog of hebben het gemaakt?

Ja, Kipster doet het goed. En Hamletz ook. Dankzij twee supermarkten die het ondersteunen. Zouden ze anders bestaan? Daarom valt er niet breeduit op te financieren. Wel kan er risicokapitaal in. En dat zal maar mondjesmaat gebeuren. De krant kan dus nog veel van dit soort stukjes schrijven, maar het zal niemand helpen en het imago van de bank verder beschadigen.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 2 aug '21
  • 10:09

Ik zie het een beetje zo.
De krant spreekt de bank ahw aan op haar verantwoording: "De bank heeft gigantisch verdiend aan de boeren. Is het gek om te vragen dat ze ook een bijdrage levert aan de transitie van de landbouw?"
En ja, 'transitie' is iets wat er nog niet is, dus kan je daar ook moeilijk naar verwijzen.
Maar ja, zo gaan 'de dingen' niet.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 2 aug '21
  • 10:49

Iemand die liever niet met zijn naam in de krant komt, mailt me:

Dick, het oude financierings model is niet of nog nauwelijks aangepast aan de nieuwe maatschappelijke eisen. Daarom loopt het oude het nieuwe voor de voeten en is dan niet financierbaar. De banken moeten het lef hebben om hun fouten te erkennen en af te schrijven. Zo houd je boeren niet langer voor de gek. Je zag het bij de sanering van de varkenshouderij. De nieuwe modernere bedrijven werden gesaneerd. Eigenlijk zeg je dan verkeerd gefinancierd.
De bank moet eerder stoppen met verstrekken krediet aan bedrijven die maatschappelijk niet gewenst zijn.


Dat vind ik een correcte manier van kijken. Een bank kan niet grootschalig lenen in een transitie (daar zijn kredietleningen niet voor). Een bank moet wel naar zijn risico kijken bij leningen die ze verstrekt met inschattingen op basis van een marktbeoordeling vanuit het verleden

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 2 aug '21
  • 11:00

#2, Frank Eric van der Meer , wat vind je dan dat de bank moet doen? Een logische zou kunnen zijn een participatiefonds met risicokapitaal. Maar zijn banken daarvoor? Dat is het werkterrein van bijvoorbeeld SHV en andere durfinvesteerders. Ik denk niet dat DNB erg blij is als de Rabobank haar winst gaat inzetten als risicofonds.

Je kunt je afvragen waarom durfinvesteerders niet investeren in Nederlands maatschappelijk gewenst boeren en waarom kranten niet op het idee komen om hen daarover te interviewen laat staan hen daarop aan te spreken.

Frank Luttels
Frank Luttels Food- en agri-economie
  • #5
  • 2 aug '21
  • 20:09

#1 Terechte opmerking Dick, hoeveel van die ideeën hebben het 10 jaar vol gehouden.
Experimenten moeten gefinancierd worden door durf investeerders, banken financieren waarvan ze risico kunnen overzien en liefst met zo goed mogelijk onderpand. Dat ze dit principe vroeger niet altijd heel best hebben gehanteerd wil niet zeggen dat ze dat moeten blijven doen. Ze zullen nog buikpijn zat hebben van al die koeien bedrijven die alleen op basis van onderpand gefinancierd zijn en niet op rentabiliteit.

Om van Kipster en Hamletz nu al te zeggen, die doen het goed, beetje prematuur. Alles valt of staat bij beide op het stukje marketing waarde dat ze hebben voor die ene klant die ze hebben.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.