Ook zegt hij: "Als je alleen focust op de crisis in de landbouw, dan zijn wij natuurlijk de financier van de landbouw zoals die nu is. En dat betekent ook dat de problemen die daarmee samenhangen door ons gefinancierd worden. Wij dragen als bank medeverantwoordelijkheid voor hoe het systeem nu is." Rüter komt vandaag ook uitgebreid aan het woord in een interview in Trouw.
Geen schuldbekentenis
Rabobank kwam vandaag al vóór de uitzending met een verklaring om - naar eigen zeggen - het beeld dat Zembla schetst te nuanceren. Hoewel het woord 'schuld' wordt gebruikt, moet dit volgens Rabobank niet uitgelegd worden als een schuldbekentenis. "Schuldig ben je als je iets doet wat in de kern verkeerd is, dit is een neveneffect", legt een woordvoerder van Rabobank desgevraagd uit.
De transformatie naar biologisch bijvoorbeeld leidt tot minder koeien per hectare en minder liters en als gevolg daarvan minder saldo en dan vaak ook nog de wens om minder koeien te hebben. Als je dat bij elkaar optelt, dan kan het vaak niet uitJuridische gevolgen verwacht de bank dan ook niet. Agrarische ondernemers die zich gedupeerd voelen door de bank, lijken op dit punt weinig kans te maken op genoegdoening. Landbouwjurist Willem Bruil verwacht dat eventuele schadeclaims kansloos zijn. "Het is niet de Rabobank die beslissingen neemt om over te gaan tot schaalvergroting, de bank beslist op aanvragen van leningen."
Omschakelen biologisch
Zembla sprak ook met verschillende boeren die willen omschakelen en daarvoor geen financiering konden krijgen. Rüter: "Laten we reëel zijn, het is niet veel geld verdienen op dit moment in de Nederlandse landbouw. Vaak is het zo dat de transformatie naar biologisch bijvoorbeeld leidt tot minder koeien per hectare en minder liters en als gevolg daarvan minder saldo en dan vaak ook nog de wens om minder koeien te hebben. En als je dat bij elkaar optelt, dan kan het vaak niet uit."
'Verduurzaming stimuleren'
De bank heeft in de Nederlandse landbouw rond de €30 miljard uitstaan, waarvan circa 3% is geïnvesteerd in biologische landbouw. In de verklaring van de Rabobank naar aanleiding van de uitzending van Zembla, stelt de bank dat zij 70% van de bedrijven in de biologische landbouw financiert en dat verduurzamen veel verder reikt dan overstappen op biologische landbouw. "Met duurzaamheidsmatrixen en daaraan gekoppelde beloning voor goed presterende bedrijven, wil de bank klanten stimuleren hun onderneming te verduurzamen."
De Rabobank zegt medeverantwoordelijk te zijn voor de problemen in de landbouw. Lees meer en kijk vanavond om 20.25 uur naar Zembla op NPO2: https://t.co/RSecvOmCBY #landbouw #boeren #zembla #rabobank pic.twitter.com/tNNnjPzYcB
— ZEMBLA (@ZEMBLA) January 28, 2021
Ik snap deze frustratie wel. Er wordt zoveel onzin verspreid over de landbouw. De aankomende @zembla uitzending is ook weer een klap in het gezicht van alle boeren die hun bodem op peil houden. https://t.co/XVxgvV7LUT
— Hidde Boersma (@Hiddemhigh) January 28, 2021
Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Boerenbusiness en Foodlog.
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een bank leent geld uit aan bedrijven. Daarbij hebben ze als taak om te beoordelen of dat geld op een redelijke manier terugbetaald kan worden, van belang voor de bank, maar natuurlijk ook voor de klant. En vervolgens of dat, op een zover de bank kan beoordelen, op een legale manier zal gebeuren. Tot zover reikt volgens mij zo'n beetje de taak en zorgplicht van de bank.
De rabobank er schuldig aan dat er geen wormpjes meer in de grond zitten?
Bodemleven:
in 85 gescheurd grasland net iets te veel emelten
in 97 slakken 6% vraat afgekeurde piepers
in 06 wormen grond beton hard niet rooibare grond en dan heb ik het alleen over de teelt van aardappels maar Bieten, het kleine kiemplantje heeft nog veel meer vijanden in de grond.
Je heb een goed bodemleven nodig maar af en toe...
Word hier wel vaak met een roze risicoloze bril gekeken.
Misschien niet meteen de juiste draad hier, maar extra eisen bio kippen helpt niet mee om om te schakelen.
#25 Jan Peter, de beste boeren die ik ken in de pluimveehouderij hebben veel tot heel veel technologie, maar daarnaast een perfecte neus en fingerspitzengefuhl.
Ze laten ze zich vaak adviseren op afstand, dit is Optifarm die verschillende niveaus van meekijken aanbieden, incl welfare en suitable dashboards.
Dit doen ze wereldwijd, 24/7.
Bert, helaas gaat het wel een beetje over groot en klein (en over kapitaal intensief). Een supermarkt of 200 vierkante meter gaat ook niet. En voor de rest denk ik dat voor de omslag naar hoogwaardige kennis en technologie uiteraard gepaard zou moeten gaan (da's de hele insteek) met "technologie die ondersteunend is aan ecologie......de levensprocessen in de bodem en op het bedrijf ondersteunend....drones, gps, elektrische lichte trekkers.....maar gemiddeld genomen moeten de energie-slurpende inputs wel terug en moeten we ook voorkomen dat boeren op hun beeldscherm kijken i.p.v. een schop in de grond te steken en heel goed te observeren".