17
Fotocredits: 'Cow Face', USDAgov

FlashTurbokoe toch beter

De mode is kleinschalig en minder melk per koe. Een moderne koe geeft zo'n 9-10 duizend liter per jaar. Een ouderwetse tussen 4 en 6 duizend. Maar het meest duurzaam - volgens boerenblad Nieuwe Oogst - is de turbokoe die tot wel zo'n 14 duizend liter melk per jaar geeft. Waarom? Minder CO2-uitstoot. Wie daar eindeloos van drinkt, doet dat effect weer teniet. Maar maak je het een stuk duurder dan biologisch dan is het eigenlijk beter. Lastig te begrijpen, maar wel waar. Je moet dan wel biologisch afschaffen, anders koopt niemand zulk duurzaam spul.

Nieuwe Oogst - Minder uitstoot met grote koe en meer krachtvoer, 23 jun 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nadieh Gaal
  • #1
  • 24 jun '21
  • 13:14

Weer lekker kort door de bocht. Nieuwe Oogst vindt dit niet, maar een columnist, die zelf melkveehouder en consultant in Nieuw-Zeeland is. Hij heeft zelf wat gerekend, maar het onderliggende rapport waar deze cijfers uit komen kan ik nergens vinden. Is er bijvoorbeeld rekening gehouden met het landbeslag en uitstoot die veroorzaakt wordt door de productie en transport van krachtvoer? Ik vind de 'Flash', met een ongenuanceerde kop en heel summiere inhoud eigenlijk Foodlog onwaardig.

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #2
  • 24 jun '21
  • 13:33

En wat betekent dit voor de koe? Nu geven ze al 2x de 'natuurlijke' hoeveelheid wat -volgens sommigen- voor welzijnsproblemen zorgt.

Wat merkt de koe ervan als het drie keer zoveel is?

ellen-maureen colpa Bennie Stevelink hebben jullie een idee/mening hierover?

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #3
  • 24 jun '21
  • 14:47

Goede vraag René. Omdat mijn ervaring niet zo relevant is, n=1 en niet eenduidig, heb ik even voor je gegoogled op "relatie melkproductie en gezondheid koe" (dit niet doen, of juist wel, met zoekactie "melkproductie en gezondheid", dan krijg je voornamelijk resultaten hoe slecht melk voor je is ;-). Ik vond dit advies uit 2006 van de Raad voor Dieraangelegenheden aan de minister van landbouw: Hoogproductief melkvee, grenzen aan de groei? Daarin staat:
"Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een ongunstig genotypisch verband bestaat tussen gezondheidskenmerken en incidentie van gezondheidsproblemen enerzijds en het melkproductieniveau anderzijds. Echter, op fenotypisch niveau (d.w.z. de actuele gezondheid van koeien bij het gerealiseerde melkproductieniveau) zijn de nadelen van een hoog melkproductieniveau voor de gezondheid van melkkoeien niet eenduidig. Dikwijls kan er geen relatie tussen de hoogte van de melkproductie enerzijds en gezondheidskenmerken en ziekte-incidentie anderzijds worden aangetoond".
Uiteindelijk brengen ze volgend advies uit:
"De Raad geeft tevens de voorkeur aan een optimaal melkproductieniveau in plaats van een maximaal melkproductieniveau. Bij een optimaal melkproductieniveau is een balans gevonden tussen de gezondheid en het welzijn van de melkkoeien enerzijds en (economische) randvoorwaarden anderzijds".

Ik denk dat de meeste melkveehouderijen streven naar een optimaal productieniveau (omdat je geen zieke koeien wilt, maar wel een zo hoog mogelijke productie met zo min mogelijk kosten) en dat niveau voor elk bedrijf anders uitpakt.

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #4
  • 24 jun '21
  • 15:25

#2 René
Net als bij de mens is het bij een koe zo als de omstandigheden goed zijn presteert hij goed.
Voeding,huisvesting,robotisering (meerdere keren melken) en de verzorging creëren de omstandigheden tot optimale productie.
En daarmee ervaren ze geen welzijnsproblemen want een koe waarvan het welzijn niet goed is geeft niet zoveel melk.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 24 jun '21
  • 21:21

Nadieh, #1, we komen in het najaar met vele artikelen over de functie van dieren in het voedselsysteem. Heel uitgebreid. Ik hoop dat je er commentaar op zult willen leveren. Zo kritisch als je kunt. Let hier vooral op de 3 laatste zinnen. Ik denk dat ze een grote rol gaan spelen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.