19
Fotocredits: 'Koningszwam', screenshot Picnic app, FL Media

FlashPlantaardige vleesvervangers op z’n Afrikaans

Dit is een reclame uit de wereldstad Lagos in Nigeria (West-Afrika) voor een plantaardig dieet voor mensen die van die lekkere beet van vlees houden. Oesterzwammen hebben die. Heerlijk en helemaal niet Ultra Processed, hét bezwaar van vleesvervangers.



Een geheimpje uit Nederland: de koningszwam. Die is nóg lekkerder als vleesvervanger. De beet is misschien wel even lekker als die van het legendarische eekhoorntjesbrood.

Bij de exclusieve groothandel Lindenhoff zijn koningszwammen €37,30/kilo, bijna net zo duur als eekhoorntjesbrood dat zo tussen de €40 en €45 uitkomt.

Duur. Dat kan heel anders. Picnic brengt ze gratis bij je thuis: 2 voor €1,99. Met z'n tweetjes is dat een mond- en maagvullende portie voor 1 euro per persoon. De kiloprijs? Nog niet de helft van een biefstukje: €11,36 en al evenmin ultra processed.

Grappig dat zulke zalige paddenstoelen bij ons geen plantaardige vleesvervangers heten. Een Beyond Burger van namaakvlees kost nog altijd iets meer dan €24 per kilo.

Twitter - AgroprenuerEti |*Plant based Nutrition* on Twitter, 12 apr 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 12 apr '21
  • 22:28

Duurder dan vlees.
Met z'n tweeën heb je wel een kilo (€11,36) nodig, wat dan qua eiwit overeenkomt met 200g biefstuk (€4,50).

De gewone oesterzwam heeft overigens meer eiwitten dan de koningsoesterzwam en is bovendien goedkoper (bij AH).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 12 apr '21
  • 23:03

Joep, zoals je weet: je kunt met veel minder eiwitten toe. Dus niks aan de hand. Ze zijn vooral lekker!

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #3
  • 13 apr '21
  • 9:04

Een biefstuk van 100 gram bevat net geen 24 gram eiwit. Honderd gram oesterzwam bevat 3 gram eiwit. Koningsoesterzwam heeft dus volgens Joep een nog lager eiwitgehalte.
Mensen hebben ongeveer 60 gram eiwit per dag nodig, dus reken maar uit...

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 13 apr '21
  • 10:38

Dus Carolien, we moeten een dikke half pond biefstuk op een dag eten?

Dat is heel wat! Geloof jij het?

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #5
  • 13 apr '21
  • 11:03

Je hoeft toch niet je hele eiwitbehoefte uit vlees te halen? Eiwit zit ook in granen, bonen, erwten, zuivel, eieren, noten en - inderdaad - paddenstoelen. Volgens Hannah van Zanten is 21 gram dierlijk en de rest plantaardig prima en duurzaam te doen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.