14
Fotocredits: 'Conference', Agroscope

FlashPerenbomengekte

Van Breukelen en Barendrecht tot Heerenveen en Hoofddorp. Op verschillende plekken in het land stond het verkeer zaterdag vast. Nederlanders stonden in weer en wind uren in de rij voor een gratis perenboom. Perenbomenkwekers krijgen ze niet verkocht en verscheept door de coronacrisis. Enkele kwekers schakelden MeerBomenNu in om de 150.000 Conference boompjes van de versnipperaar en verbrandingsoven te redden. Hopelijk krijgt het gratis goed een geschikt plekje in de korte keten tussen tuin en tafel. Professionele tuinders en telers zijn kritisch: dit is geen tijd om een boompje te planten.

NOS - Stormloop op gratis perenboompjes: 'Iedereen helpt elkaar', 22 aug 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Luttels
Frank Luttels Food- en agri-economie
  • #1
  • 23 aug '20
  • 13:04

Ik zag de beelden, onder zulke weersomstandigheden boompjes vanuit de koelcel buiten neer zetten, betekent dat na ca een half uur de wortel ingedroogd is en je het boompje af kunt schrijven.
Schat in dat minder dan 10% deze actie overleeft.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 23 aug '20
  • 15:29

Han Fleuren, hoeveel kans geef jij deze niet opgepotte boompjes in deze maand?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 23 aug '20
  • 15:34

Dezelfde vraag aan perenteeltkenner Wouter van Teeffelen.

Het zou toch eigenlijk wel een beetje gek zijn dat een boomteler willens en wetens een mislukking weggeeft.

Maria Janssens
Maria Janssens Eindtijd deskundige
  • #4
  • 23 aug '20
  • 16:39

Bij een kwekerij heet zoiets wortelgoed. Niet voor niets vanaf half oktober tot half april verkrijgbaar.
In een groot plantgat, veel 'bomengrond' (extra bodemleven voor opname voedingsstoffen) erbij en pas van het voorjaar als alles gaat uitlopen weer water geven. Nog twee jaar extra aandacht. Mijn wortelgoedje is in ieder geval altijd prima aangeslagen. Was niet gratis en ook niet hartje zomer.

Gratis, dan stopt bij sommige mensen het denkvermogen blijkbaar. Helemaal niets raars aan hoor ;)

Dezelfde gekte als destijds zaailing sprietjes in een plastic potje plempen in de verwachting dat met planten al het werk erop zat. Het verschil tussen bomen en zaailingen. Heb het meermaals zien gebeuren. Zou ik de enige zijn die denkt dat de wortels van uit de grond gerukte zaailingen een optater hebben gehad en niet te veel mogen uitdrogen?

Sommige bomen in mijn straat laten voortijdig hun blad vallen, zal wel niets met extreme droogte te maken hebben. Misschien ligt het aan 5G die nog bijna nergens volledig operationeel is. Hahahahaha.

Nu ben ik zelf een stadsmens, dus tja, waar bemoei ik me eigenlijk mee.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #5
  • 23 aug '20
  • 17:16

't is inderdaad raar. In het NOS-artikel gaat het om kale boompjes met kale wortels, uit een koelcel. Die plant je niet nu.....
Maar er komt koel en slecht weer aan. Dan zou het kunnen, met begeleiding. De boompjes komen uit hun winterrust, maken een paar blaadjes, en dan is het meteen herfst. Of ze maken niet eens meer blad dit jaar. Vochtig houden, als er straks nazomer komt niet de zon erop (parasolletje), vooral bovengronds niet laten uitdrogen, zet er desnoods een vernevelaar op met timer.
Zo planten, met het slechte weer in aantocht, wie weet. Wel in schoon gemaakte grond. Een experiment is het wel. Qua licht is eind augustus begin april. Is 't zo al eind maart.
Verder is 't mijn ervaring dat allerlei planten en struiken juist in deze periode gaan wortelen en groeien, bij voldoende vocht.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.