Als voedselwaakhond foodwatch zijn we haast verplicht om te moeten drammen over de nog altijd torenhoge hoeveelheden suiker en zout die we gemiddeld dagelijks in Nederland consumeren. De 'maxdagen' zijn absoluut geen feestdagen! Vooral (bewerkte) voedingsmiddelen die bomvol zout & co zitten zorgen ervoor dat je makkelijk over de maximale advieswaarden van de WHO, Voedingscentrum, Gezondheidsraad, je huisarts/diëtist, etc. schiet. Bij bijvoorbeeld zout komt 85% uit gekochte voedingsmiddelen (retail en out-of-home) en 15% via tafelzout/thuisgebruik. We pleiten daarom voor verplicht minder zout in (bewerkte) voedingsmiddelen. Als het er niet in zit, kun je het ook niet eten... Als de dagelijkse zoutinname al 40 jaar schommelt tussen de 7 en 9 gram zout per dag - met alle gezondheidsnadelen, zoals hoge bloeddruk, van dien - en het advies is maximaal 5 gram (WHO) of 6 gram (Voedingscentrum/Gezondheidsraad) dan hebben we toch juist strengere wet- en regelgeving nodig die producenten verplicht hun samenstelling aan te passen? Liever vandaag nog, dan morgen.