Vandaag is het ’Eat Your Vegetables day’. Alle reden om het eten van groenten extra aandacht te geven.
Driekwart van de Nederlanders eet dagelijks 90 gram minder groente dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram. Nergens in Europa eten mensen zo weinig groenten. Jammer, want het eten van groente verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht.
Maaltijdboxenproducent Hello Fresh onderzocht de Nederlandse groenteconsumptie bij 1.000 respondenten. De inwoners van het oosten van het land eten de meeste groente: 161 gram per dag. In het noorden blijft de groenteconsumptie steken op 155 gram.
Mocht je denken dat jongeren - omdat ze gezond willen eten - de meeste groente binnenkrijgen en ouderen - omdat ze het nu eenmaal gewend zijn - veel groente eten, dan heb je dat mis. Juist de leeftijdsgroep 35-44 jaar steekt met gemiddeld 168 gram groente per dag boven de overige leeftijdscategorieën uit. Maar ook die 168 gram per dag is nog altijd ver van de gewenste 250 gram verwijderd.
Gevraagd naar het waarom van de lage groenteconsumptie geeft 21,8% van de respondenten aan zich al gezond genoeg te vinden en niet meer groente nodig te hebben. En 23% geeft aan dat hen de wilskracht ontbreekt om meer groenten te eten.
HelloFresh - Onderzoek: Nederlanders eten te weinig groenten | HelloFresh
Driekwart van de Nederlanders eet dagelijks 90 gram minder groente dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram. Nergens in Europa eten mensen zo weinig groenten. Jammer, want het eten van groente verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht.
Maaltijdboxenproducent Hello Fresh onderzocht de Nederlandse groenteconsumptie bij 1.000 respondenten. De inwoners van het oosten van het land eten de meeste groente: 161 gram per dag. In het noorden blijft de groenteconsumptie steken op 155 gram.
Mocht je denken dat jongeren - omdat ze gezond willen eten - de meeste groente binnenkrijgen en ouderen - omdat ze het nu eenmaal gewend zijn - veel groente eten, dan heb je dat mis. Juist de leeftijdsgroep 35-44 jaar steekt met gemiddeld 168 gram groente per dag boven de overige leeftijdscategorieën uit. Maar ook die 168 gram per dag is nog altijd ver van de gewenste 250 gram verwijderd.
Gevraagd naar het waarom van de lage groenteconsumptie geeft 21,8% van de respondenten aan zich al gezond genoeg te vinden en niet meer groente nodig te hebben. En 23% geeft aan dat hen de wilskracht ontbreekt om meer groenten te eten.
Stoppen ze dan zo weinig groenten in die maaltijdboxen?
Veel Nederlanders nuttigen slechts 1x per dag een maaltijd met groenten, 200g of meer ineens is dan veel. Verspreid over 2 maaltijden is het al veel aantrekkelijker, bovendien is dan meer variatie mogelijk en hoeft ook de dagelijkse hoeveelheid eiwit niet in één maaltijd te worden ingehaald. Ik heb makkelijk praten (65+) maar velen zitten vast aan 30 minuten lunchpauze en geen fatsoenlijke maaltijd in de buurt. Beter is minimaal anderhalf uur middagpauze, liefst gevolgd door een rustperiode na de grootste maaltijd van de dag. De siësta, ook in de winter is zo gek nog niet, maar in onze jachtige cultuur lijkt de lunch, de hoofdmaaltijd, een noodzakelijk kwaad geworden en wordt door velen van achter het bureau met een muis in de andere hand naar binnen gewerkt.
Maaltijd dozen zijn voor de liefhebbers, dat zit wel goed. Veel mensen die ik ken vinden groenten trouwens helemaal niks aan. Ze eten er wat van ‘omdat ze zeggen dat het zo gezond is’, maar anders...
Als het kennelijk zo is dat men meer groente eten een belasting vindt en vlees niet meer hip dan is het niet zo verwonderlijk dat de grote jongens kansen zien in nepvlees.
Zou het geen goede zaak zijn om eens wat denkwerk te steken in het ontwikkelen van nieuwe makkelijke groente concepten kant en klaar of iets waar de groente boer zijn restanten mee kan slijten, of wellicht broodbeleg op basis van groenten of brood waar de groenten al in verwerkt zijn die je niet meer hoeft te beleggen maar zo vanaf kan bijten.
Deze gang van zaken komt omdat we zo goed communiceren over voedsel.
Veel geblaat maar weinig wol.
Als we gezonder moeten eten zullen we aan bewustwording moeten werken met een eerlijk goed en zeer begrijpelijk verhaal.
Als je uit legt hoe de natuur werkt, wij een onderdeel van die natuur zijn is het niet meer moeilijk.
Mensen niet vertellen wat goed voor hen is maar zelf laten nadenken, moet je eens opletten wat er gaat gebeuren.