Distributiecentra, de grote schoendozen die de afgelopen jaren overal in het land langs snelwegen verschenen, worden geraakt door de Nederlandse stikstofcrisis. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Opnieuw komen volgens de krant "duizenden" projecten en bedrijven terecht in een ongewisse toekomst.

Volgens de oude regels die Nederland toepaste om het Europese stikstofbeleid ten aanzien van natuurbehoud en -herstel uit te voeren, hoefden distributiecentra veelal geen natuurvergunning aan te vragen. Omdat de Raad van State dit voorjaar het tot dat moment geldende Programma Aanpak Stikstof (PAS) onwettig verklaarde, is zo'n vergunning nu wel vereist.

Het Financieele Dagblad noemt de bouw van het distributiecentrum en nieuwe hoofdkantoor van de agrarische winkelketen Welkoop in Apeldoorn als voorbeeld. De bouw is vertraagd wegens "een vergunningprobleem door de stikstofregels". Niettemin verwacht de aannemer snel met de bouw te kunnen beginnen om de opleverdatum in oktober 2020 toch te kunnen halen. De krant vindt het verwonderlijk dat distributiecentra een zorgenkind zijn geworden vanwege de NOx-uitstoot van de veelvuldige aan- en afrijdende en stationair draaiende vrachtwagens. Volgens juristen zouden duizenden projecten vanwege deze zorg met vergunningsproblemen komen te zitten. Ze "spreken van een doos van Pandora die opengaat". Ook bestaande distributiecentra worden geraakt. Door het verdwijnen van het PAS kunnen ze plotseling illegaal blijken.
Het Financieele Dagblad - Stikstofregels maken distributiecentra mogelijk illegaal
  • Deel
Druk af