Een derde van de verse kabeljauwfilets uit de supermarkt zou volgens de BBC documentaireserie ‘The Honest Supermarket: What’s Really in our Food’ weinig fris meer zijn.
In de aflevering van afgelopen maandag kochten diëtist Priya Tew en viswetenschapper Richard Chivers in 5 verschillende supermarktketens 10 kabeljauwfilets. Ze scoorden de kwaliteit van de vis op de kenmerken smaak, geur en uiterlijk. Uit de resultaten bleek dat een groot deel van de vis tot wel 20 dagen oud was, maar werd verkocht als vers.
Daarover bericht The Independent. De krant sprak met de weinig verbaasde Chris Middleton van de visserijorganisatie British Sea Fishing over de onthulling. “In de commerciële visserij wordt de gevangen vis ingevroren, maar niet alle trawlers hebben deze mogelijkheid. Kleinere schepen koelen hun vis op ijs. Als een schip vijf, zes of zeven dagen op zee aan het vissen is, zal de vis waarschijnlijk in die periode op ijs liggen.” Als een vissersboot terugkeert aan wal wordt de vis vervoerd naar een visafslag. Pas daarna gaat de vis naar viswinkels en supermarkten. Dat kost ook weer een paar dagen.
De BBC onthulde verder dat er beperkte regelgeving is voor de verkoop van verse vis en dat de supermarkten zelf bepalen wat de uiterlijke houdbaarheidsdatum is. “Zolang je maar niet ziek wordt van de vis”, klinkt het cynisch.
Insiders in de viswereld weten hoe het zit: verse kabeljauw kan onmogelijk verser zijn dan 8 dagen. Vaak is de vis inderdaad nog wat langer geleden gevangen. De BBC ontdekte de lengte van de logistieke keten. De kwaliteit van verse vis hangt af van de wijze van koelen direct na de vangst. Dat moet bij ongeveer nul graden, dus net niet vriezen.
Independent - BBC test finds 'fresh? fish in British supermarkets may be up to 20 days old
In de aflevering van afgelopen maandag kochten diëtist Priya Tew en viswetenschapper Richard Chivers in 5 verschillende supermarktketens 10 kabeljauwfilets. Ze scoorden de kwaliteit van de vis op de kenmerken smaak, geur en uiterlijk. Uit de resultaten bleek dat een groot deel van de vis tot wel 20 dagen oud was, maar werd verkocht als vers.
Daarover bericht The Independent. De krant sprak met de weinig verbaasde Chris Middleton van de visserijorganisatie British Sea Fishing over de onthulling. “In de commerciële visserij wordt de gevangen vis ingevroren, maar niet alle trawlers hebben deze mogelijkheid. Kleinere schepen koelen hun vis op ijs. Als een schip vijf, zes of zeven dagen op zee aan het vissen is, zal de vis waarschijnlijk in die periode op ijs liggen.” Als een vissersboot terugkeert aan wal wordt de vis vervoerd naar een visafslag. Pas daarna gaat de vis naar viswinkels en supermarkten. Dat kost ook weer een paar dagen.
De BBC onthulde verder dat er beperkte regelgeving is voor de verkoop van verse vis en dat de supermarkten zelf bepalen wat de uiterlijke houdbaarheidsdatum is. “Zolang je maar niet ziek wordt van de vis”, klinkt het cynisch.
Insiders in de viswereld weten hoe het zit: verse kabeljauw kan onmogelijk verser zijn dan 8 dagen. Vaak is de vis inderdaad nog wat langer geleden gevangen. De BBC ontdekte de lengte van de logistieke keten. De kwaliteit van verse vis hangt af van de wijze van koelen direct na de vangst. Dat moet bij ongeveer nul graden, dus net niet vriezen.
Ik dacht altijd dat de vakkenvullers van Tesco en Waitrose 's elke dag morgens eerst met een hengel in de weer waren..
Straks vertellen ze me nog dat de Roze garnalen uit Thailand ook niet 'vers' zijn.
Even serieus, dit is toch onkunde van de journalisten? "De supermarkten mogen gewoon zelf bepalen welke THT ze meegeven". Ja wie anders?
De echte vraag die beantwoord moeten worden in plaats van "hoe vers is onze vis" zou moeten zijn:
Waarom weten wij als journalisten en bevolking zo verd#md weinig over het eten wat we kopen?
Ik vraag me af wanneer iets vers is. Hoeveel dagen mag de vis dood zijn om nog vers gevonden te worden?
Het hele 'probleem' is dat vers geen beschermde aanduiding is.
Het antwoord zou moeten zijn dat je als consument gewoon hoort te kunnen beoordelen of iets vers is.
Die 20 dagen is ook niet eenduidig. Lag het op ijs, was het ingevroren?
Hoort kabeljauw trouwens bij de vissoorten die ingevroren moéten worden, zoals haring?
Het voedingscentrum schrijft het volgende over verse vis:
"Vis die in Nederland te koop wordt aangeboden als ‘vers’ is lang niet altijd vlak daarvoor gevangen. De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd.
Vis die eerder bevroren is geweest, kan op een later tijdstip ontdooid zijn en zo aan de consument verkocht worden. Op het etiket van de voorverpakte vis staat dan de term ‘ontdooid’."
Op vis die verplicht bevroren moet zijn zoals haring ( omdat het een technische stap is) hoeft geen ontdooid-vermelding te staan.