FlashKoeien toch klimaatvriendelijk

Het moet nog wel even gecheckt worden, maar het is denkbaar dat een koe klimaatvriendelijk is en een kip niet. Toch verbruikt een koe per kilo makkelijk 10x zoveel voer als een kip. Als het waar blijkt, moeten alle berichten over wat duurzaam eten is, worden herschreven.

Twitter - Frédéric Leroy on Twitter, 3 mei 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 3 mei '19
  • 10:05

Hendrik J. Kaput kan klinken als een orakel, maar hij lijkt gelijk te krijgen: onduurzaamheid zit in de opgejaagde planten (de enige producenten in het natuurrijk dat leven heet: ze maken levende materie van licht en dode stofjes).

Koeien eten planten die je niet hoeft te fokken: gras. Andere populaire dieren (varkens en kippen) eten planten die je wel moet 'fokken'. Dat doe je met N (stikstof), P (Fosfaat) en K (Kalium): kunstmest. Dat doen we sinds het begin van de vorige eeuw gewoon in de open lucht.

Maar .... als vlees en melk alleen van gras moet komen, is er bij lange na niet genoeg rundvlees en melk voor iedereen.

Wel mogen we stoppen te denken dat koeien als natuurlijk omzettingsmechanisme van gras- in vleeseiwit een probleem zijn.

Als dat duidelijk wordt, zullen we langzaam gaan begrijpen dat we wat we 'duurzaam voedsel' noemen, moeten herzien tot een eenvoudig woord: minderen. Duurzaam = niet meer gebruiken dan kan.

We kunnen ook die andere weg kiezen (die we allang zijn ingeslagen onder hetzelfde woordje 'duurzaam'): méér. Dan nemen we de gok dat een opgefokte tech-fix toch een oplossing vindt die de natuur in ieder geval niet kan bieden.

Boeiende sommen vooral, want echt nieuws zijn de onderliggende mechanismen niet als je eenmaal snapt wat de basale biochemische processen in de natuur betekenen.

Nog wat orakeltekst. Koeienboeren gaan nu denken dat ze beter zijn dan varkens- en kippenboeren. Maar zo werkt dat niet. Als je meer koeien gaat eten dan er gras is, dan krijg je veel minder vlees dan van kippen en worden ze juist veel fouter. Dat stukje van de oude teksten hoeft niet te worden herschreven. Dat klopt nl. omdat kip duurzamer is, als je eenmaal voor méér hebt gekozen.

Ingewikkeld en mind boggling hé? Je moet het even leren zien. Het is net wiskunde: als je het eenmaal snapt, zie je het meteen.

Gert van der Hoek
Fernand de Willigen
Fernand de Willigen Land- en tuinbouw
  • #3
  • 3 mei '19
  • 11:00

Maar dan is de meest duurzame oplossing toch best eenvoudig? Terug naar een grondgebonden landbouwsysteem. En de consumptie aanpassen aan wat er dan geproduceerd kan worden in dat systeem. Of is er dan op wereldschaal niet genoeg productie om alle monden te voeden?

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #4
  • 3 mei '19
  • 11:31

Een kleine aanvulling op #1 : Koeien eten planten die je niet hoeft te fokken: gras... en andere vezels die onverteerbaar zijn voor de mens als bijvoorbeeld schroten van koolzaad, soja, etc.
Dat maakt het aantal mogelijk te consumeren koeien of de te consumeren hoeveelheid zuivel iets groter maar zal wellicht nog steeds niet voldoende zijn voor iedereen en de gedachte aan méér.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 3 mei '19
  • 11:31

Fernand #3, met minder mensen zou het kunnen lukken en our pee & poo zou het kunnen lukken. Misschien trouwens ook mensenrecycling want niet alleen wat we afscheiden is onderdeel van de circulaire eco-economie.
Ik weet het: het is wel een beetje armoe.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.