Enkele jaren geleden realiseerde de sector zich dat het Nederlandse publiek aanstoot neemt aan de hoge sterfte. Daarom zou er wat aan gedaan worden.
Nieuwsuur bracht maandagavond naar buiten dat het streven mislukt is. De sterfte blijkt opgelopen. In 2009 ging 12,8% van de pasgeboren varkens dood. Daarom werd de Stuurgroep Bigvitaliteit in het leven geroepen. In tien jaar zou de sterfte worden teruggedrongen. Inmiddels blijkt de sterfte op 13,2% te liggen; hoger dus dan 10 jaar geleden.
Volgens Wageningse dierethicus dr. Bart Gremmen is een daling tot 7% denkbaar. Dat lukt alleen, denkt hij, als de consument bereid is meer voor zijn vlees te betalen.
Het oordeel van Gremmen mag als naïef worden beoordeeld voor het belangrijkste deel van de Nederlandse biggen. De consument van Nederlands varkensvlees bevindt zich voor 70% buiten Nederland en heeft te maken met een varkensvleeskeuze die door internationale vleesprijzen en niet door het streven naar de reductie van biggensterfte in Nederland wordt bepaald. De sterfte in Nederland is een gevolg van de kostendruk die de varkenssector door een hoge productiviteit per dier heeft geprobeerd op te vangen. Dat heeft zich onder meer vertaald in een hoge sterfte onder biggen.
De Dierenbescherming wil iets aan de sterfte doen door zijn Beter Leven sterren ook criteria te laten bevatten die de biggensterfte terugdringen. Slechts een klein deel van de Nederlandse biggenproductie eindigt echter als sterrenvlees op het bord van de consument.
In de periode 1980-2018 is het aantal #zeugen in Nederland met ruim 100 duizend gedaald, tegelijkertijd steeg het aantal #biggen met ruim 2 miljoen.https://t.co/JQ1W5Kjor0#biggensterfte #varkens pic.twitter.com/nNNvV4Hy1W
— Cor Pierik (@CrPierik) January 9, 2019
"De consument heeft het gedaan" ('wil te weinig voor kiloknallers betalen'/70% "internationale handel"), > 50% kreupele "duurzame" plofkippen, Animal Rights moet in het kader van "antiterrorisme" aangepakt worden als ze schrikbarende toestanden ook in meerdere NL-legkippenstallen filmen ("lust U nog een "scharrel"eitje?"), een kalfsvloerenonderzoek wordt "misbruikt" als daar bij meer dan de helft luchtwegpathologie aangetoond wordt....
Is die "hoogproductieve" NL-landbouw niet een beetje doorgeschoten?
Ís Nederland wel dat varkensparadijs waar zelfherontdekt "kringloper" Scholten over sprak?
Hoe kun je biggen nog goed verzorgen bij dermate toegenomen "arbeidsproductiviteit"/teruggelopen menskracht per zeug (bij de "varkensbaron" bleek na vijven zelfs niemand meer aanwezig), bij fokkerij op meer biggen dan tepels?
Hoe kun je stalbranden voorkomen als de ratten vrij spel hebben in je kippenschuur, en de ventilatoren onder het stof zitten?
Telkens dezelfde hakken&kopin;-het-zand-reacties van de sector:
anderen hebben het gedaan, wij zorgen goed voor onze dieren.
Het is makkelijk met het vingertje te blijven wijzen naar boodschappers van slecht dierwelzijnsnieuws, maar het werkt niet langer.
Wordt het na al die jaren getraineer op alle dierwelzijnsvlakken niet een keertje tijd dat de sector
- de KNMvD, de NVWA en de minister incluis - de hand in eigen boezem steekt, en de oren
eindelijk eens opent voor maatschappelijke verontwaardiging over dermate doorgeschoten
"hoogproductieve" systemen van dierhouderij, en iets aan deze "legale" wantoestanden op dierwelzijnsgebied door decennialange traineerpartijen over o.m. gladde betonnen kalverstalvloeren, snavelkapperij en staartknipperij gaat doen?
Al is het in eerste instantie maar het tot de orde roepen van zwakke broeders,
die het imago van de sector keer op keer weer opnieuw verzieken?
Op deze manier kwéék je toch vegetariërs?
Dick #1 ik kan jou redenatie helemaal volgen, maar dan de cruciale vraag zijn er mogelijkheden om deze verwerpelijke trant te doorbreken? En wat is daar voor nodig? Gaat dat lukken binnen de huidige keten structuren?
Ben geen varkens houder maar kan me voorstellen als ik via de sociale media steeds het beeld krijg dat het in de maatschappij niet op kan, en bij hen het water aan de lippen staat, het beleid beïnvloed. Begrijp me goed keur misstanden niet goed, maar kan redenerend de schuld vraag wel wat breder zien en vraag me af waar zijn de knappe kopen die de oplossing bedenken vanuit oorzaak en gevolg? Als ondernemer altijd positief ingesteld.
Er komt geen verbod op kiloknallers, schrijft Trouw vandaag, ook niet na het opnieuw oplaaien van discussie over de prijs van vlees naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur.
Dat blijkt uit de antwoorden van minister Carola Schouten (CU) op Kamervragen door Tjeerd de Groot (D66).
"Ik zou graag zien dat het aandeel diervriendelijker geproduceerde dierlijke producten in supermarkten verder toeneemt en dat juist deze producten onder de aandacht van de consument worden gebracht en worden gekocht”, aldus Schouten, maar: "supermarkten gaan zelf over hun prijsbeleid. Zij bepalen welke producten in de aanbieding komen."
"In het verleden bleek al dat een verbod op kiloknallers juridisch waarschijnlijk niet haalbaar is. Bovendien is maar een klein deel van het in Nederland geproduceerde vlees bestemd voor Nederlandse consumenten," vervolgt Trouw.
het vermakelijke aan deze berichtgeving is dat de uitval in de biologische een factor 1.6 hoger is als gangbaar.. je hoort en leest er niets over en wordt allemaal aardig onder de pet gehouden.
John, is dat ook zo bij oorspronkelijker rassen en bij biologisch gehouden varkens in niet-intensieve stallen?
Een ander ‘geheim’ is immers dat ook biologische varkens een product van intensieve dierhouderij zijn.