De Franse milieu-organisatie Générations Futures stelde, aan de vooravond van de grote landbouwbeurs SIAL in Parijs, een 'hitlijst' op van de groenten- en fruitsoorten met de meeste pesticidenresiduen. Die blijken in 72,6% van het (niet-biologische) fruit en 41,1% van de groente voor te komen.
De beste manier om zo min mogelijk pesticidenresiduen binnen te krijgen, is door biologische groenten en fruit te eten. Maar die luxe of vrijheid heeft niet iedere Fransman, en dus maakte milieu-organisatie Générations Futures een ranglijst van de groente- en fruitsoorten met de meeste en minste pesticidenresiduen. Op het rapport is een zodanige stormloop ontstaan dat de site van Générations Futures het tijdelijk af liet weten.
Générations Futures gebruikte de cijfers en analyses van de Direction générale de la répression des fraudes (DGCCRF) - de Franse NVWA - over de jaren 2012-2016. Daaruit blijkt dat 72,6% van het fruit en 41,1% van de groente pesticidenresiduen bevatten. Génération Futures rekende nog even verder door en stelde voor 19 soorten fruit en 33 soorten groenten - niet uit de biologische teelt afkomstig - het precieze pesticidengehalte vast. Op de daaruit volgende fruit-ranglijst staat de druif bovenaan. Op 89% van de door de DGCCRF genomen monsters bleken pesticidenresiduen aanwezig. Ook in kersen (87,7%), grapefruits (85%), aardbeien (83%), nectarines/perziken (82,8%) en sinaasappelen (80,6%) bleken vaak pesticidenresiduen voor te komen. De minste residuen troffen de onderzoekers aan in avocado's (ook een vrucht): 23,1%, gevolgd door de kiwi (27,1%) en pruimen/mirabellen (34,8%).
Bij de groente waren de koplopers de bleekselderij (84,6%), verse kruiden (74,5%), witlof (72,7%) en de knolselderij (71,7%). Het 'best' deden het de zoete maïs (1,9%) en de asperge (3,2%).
Europese limieten
Générations Futures hield de gevonden resultaten ook langs de meetlat van de in Europees verband toegestane limieten. Daaruit bleek dat 6,6% van de kersen-monsters meer pesticidenresiduen bevatten dan volgens Brussel toegestaan zijn. Bij de groente was de situatie 'erger': van de verse kruiden overschreed 29,4% van de onderzochte monsters de wettelijke normen. Alleen de artisjokken, bieten, maïs, erwten-in-de-peul en pompoenen bleven in alle gevallen binnen de Europese normen.
De zorg rond pesticiden staat in Frankrijk hoog op de agenda. Vier ministeries (Milieu, Landbouw, Gezondheid en Onderzoek) werken samen aan voorstellen om tot een snelle reductie te komen van de pesticiden die de gezondheid en het milieu het meest bedreigen. Hun plan wordt eind maart verwacht, schrijft Les Echos.
Dit artikel afdrukken
Générations Futures gebruikte de cijfers en analyses van de Direction générale de la répression des fraudes (DGCCRF) - de Franse NVWA - over de jaren 2012-2016. Daaruit blijkt dat 72,6% van het fruit en 41,1% van de groente pesticidenresiduen bevatten. Génération Futures rekende nog even verder door en stelde voor 19 soorten fruit en 33 soorten groenten - niet uit de biologische teelt afkomstig - het precieze pesticidengehalte vast. Op de daaruit volgende fruit-ranglijst staat de druif bovenaan. Op 89% van de door de DGCCRF genomen monsters bleken pesticidenresiduen aanwezig. Ook in kersen (87,7%), grapefruits (85%), aardbeien (83%), nectarines/perziken (82,8%) en sinaasappelen (80,6%) bleken vaak pesticidenresiduen voor te komen. De minste residuen troffen de onderzoekers aan in avocado's (ook een vrucht): 23,1%, gevolgd door de kiwi (27,1%) en pruimen/mirabellen (34,8%).
Bij de groente waren de koplopers de bleekselderij (84,6%), verse kruiden (74,5%), witlof (72,7%) en de knolselderij (71,7%). Het 'best' deden het de zoete maïs (1,9%) en de asperge (3,2%).
Europese limieten
Générations Futures hield de gevonden resultaten ook langs de meetlat van de in Europees verband toegestane limieten. Daaruit bleek dat 6,6% van de kersen-monsters meer pesticidenresiduen bevatten dan volgens Brussel toegestaan zijn. Bij de groente was de situatie 'erger': van de verse kruiden overschreed 29,4% van de onderzochte monsters de wettelijke normen. Alleen de artisjokken, bieten, maïs, erwten-in-de-peul en pompoenen bleven in alle gevallen binnen de Europese normen.
De zorg rond pesticiden staat in Frankrijk hoog op de agenda. Vier ministeries (Milieu, Landbouw, Gezondheid en Onderzoek) werken samen aan voorstellen om tot een snelle reductie te komen van de pesticiden die de gezondheid en het milieu het meest bedreigen. Hun plan wordt eind maart verwacht, schrijft Les Echos.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Marion Nestle merkt in haar column Foodpolitics op dat in de VS het USDA over 2016 10.365 groente- en fruitmonsters onderzocht op pesticiden.
"Residuen boven de toegestane limiet [the tolerance] werden aangetroffen in 0,46% (48 monsters) [..] en residuen waarvoor geen limiet is vastgesteld in 2,6% (273 monsters). Dat zijn lage percentages. Ze kunnen lager zijn."
Deze cijfers zijn niet zo heel veel lager dan de Franse.
Maar de discussie gaat in Nederland en Europa al veel vaker over de vraag of er überhaupt pesticiden op groenten en fruit zitten, en zo ja, hoe veel verschillende, ongeacht de normen.
Ben benieuwd of ook die Amerikaanse cijfers lager liggen dan de Europese.
Ik begrijp volstrekt niet, waarom er in kruiden zoveel (dwz zoveel, relatief dan wel) pesticiden worden aangetroffen, als je beseft dat kruiden kruid zijn, om in ieder geval voor insecten onaantrekkelijk te zijn.
#4 Wouter. Ik denk dat als je kruiden snel wilt kweken, in een kas of zo, dat je dan last kan krijgen van meeldauw en verwelkingsziektes.....die in de open lucht, onder moeilijkere omstandigheden (wind, hitte ed) niet voorkomen. Is het daarom?
Dat argument geldt, Frank, alleen voor insecticiden, niet voor herbiciden, fungiciden, nematiciden en andere -ciden.
Nou dat is verwaarloosbaar zoals we hier nog onlangs te horen kregen. Hooguit 0,01% kan er maar schuilgaan op bijvoorbeeld 1 appeltje. Ask Bast!