Consumenten mogen best zien waar hun groenten vandaan komen, zegt Sebastiaan Bos van Kievit in De Volkskant. Niet dat er rupsen kruipen over de sla, of dat de wortels zijn aangevreten, maar er zit wat grond bij de aardappels. Consumenten hebben, mede door de supermarkt, een verknipt beeld van hoe groenten er uit moeten zien, zegt Bos. Een vlekje en de groente gaat al in de afvalbak. Maar het gaat om natuurproducten, die zien er niet uit als in reclamefolders. Vandaar de aarde bij de Kievit-piepers. “Een aardappel groeit in de grond.” Kievit bezorgt al 20 jaar biologische groentetassen rond Katwijk. Met wat zand en een volstrekt onschuldig natuurlijk plekje dus.
de Volkskrant - Volgens dit bedrijf mogen mensen best zien waar hun groente vandaan komt - Economie - Voor nieuws, achtergronden en columns
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Maar teveel zand wat ook nog eens flink opdroogt tot kluiten aan die aardappel is weer vervelend bij het schillen, probeer je een kluitje zand mee weg te schillen, springt het ineens overal heen, kan je het aanrecht EN de vloer weer gaan poetsen, dat wil je toch liever niet doen als je met je eten bezig bent?
Zonder aanhangende grond aan wortelgewassen zijn ze slechts kort te bewaren. De gewassen wortelen van de super, worden snel slap, terwijl de voorverpakte soms snel een zwarte schimmelaantasting krijgen of vanaf de beschadigde wortelpunt beginnen te rotten. De wortelen die ik wel eens op de markt (in Nordhorn) koop, zijn niet gewassen en worden met aanhangende grond verkocht. Je betaalt dus ook voor de grond, wat Duitsers normaal vinden. Ook de niet-bio met grond heeft meer smaak en blijft heel lang goed, terwijl zich aan de bovenkant na enkele weken langzaam kleine lichtgroene beginsels van blad beginnen te vormen. Als je ze afspoelt, zie je talrijke kleine witte (haar)wortels.
Ik vermoed dat de combinatie van enige mee geoogste grond en het intact blijven van veel kleine (haar)wortels, de houdbaarheid van wortelen, pastinaken, bietjes, aardappelen enorm verlengt. Geen dagen, maar weken, soms maanden, bij inkuilen wellicht de hele winter.
Joep, waar de winkel dus liever heeft dat je t snel weggooid, om weer nieuwe te kopen. En de klant wil liever schone groenten, win-win..
Hoe kort is 'kort' dan? Ik koop voor mijn man altijd een 2,5 kilozak rode aardappels bij de AH, roodschillige noemen zij ze en daar doe ik een week of 2 mee voor ze een keer beginnen uit te lopen of zacht te worden en dan geef ik daar 1x in de week nog een paar van aan mijn vader ook. Wij eten hier heel weinig aardappels, ik helemaal niet tenzij het stamppot is en tussendoor is het veel roerbak enz. En uitlopers snijd je gewoon weg, een zachte aardappel heb ik maar zelden, die gaat dan zo weg als die te zacht is. Dus ik vind zo'n week of 2 buiten de koelkast in een teil op de grond in de keuken, naast de koelkast overigens waar weleens warmte afkomt aan die zijkant, toch best lang voor aardappels die mooi schoon zijn...........
En winterpeen koop ik altijd een kilozak en daar eet mijn man elke dag 1 van, blijven ook meer dan een week goed in de koelkast, want er zitten in zo'n kilozak altijd meer dan 7......
Das wat is kort houdbaar als ik er mee uitkom en hooguit 1 aardappel weg moet gooien, mijn vader misschien ook 1 omdat het in zijn huis een stukje warmer is dan hier bij mij?
Ik ben geen expert, maar mijn opa kocht voor meerdere maanden aan aardappelen. Een paar weken is dan vrij kort.
Ze worden neem ik aan in de opslagplaats van de winkel/groothandel dusdanig bewaard dat ze maanden goed blijven en steeds in hapklare zakken verscheept worden naar de winkel, en dan koop je in april aardappelen die al minstens een half jaar oud zijn. Correct me if I'm wrong!