Nutellafans zijn boos omdat producent Ferrero het Nutella-recept heeft veranderd, schrijft VRT. De Duitse consumentenorganisatie Verbraucherzentrale Hamburg ontdekte dat de kleur van de hazelnootpasta die nu in de schappen staat lichter is dan voorheen.
Op het etiket staat dat er nu meer melkpoeder in de pasta zit: 8,7%, terwijl dat eerst 7,5% was. Het hogere gehalte melkpoeder zou ten koste gaan van de hoeveelheid cacao. Ook zit er meer suiker in. Navraag bij Ferrero leverde niets op, de fabrikant is niet verplicht om het aandeel cacao op de verpakking te vermelden. Fans zijn niet blij met de ‘stiekeme’ aanpassingen. Op de sociale media hebben zij het over #Nutellagate. “Waarom iets aanpassen wat goed is?”, vragen de Nutellaliefhebbers zich af.
Het antwoord is vermoedelijk simpel: omdat minder chocolade goedkoper is en omdat chocolade schaarser wordt. Er gaat dus minder chocolade in een product dat de fabrikant niet duurder wil maken, maar wel dezelfde marge moet blijven opleveren.
VRT - Nutellarecept gewijzigd, chocofans verontwaardigd
Op het etiket staat dat er nu meer melkpoeder in de pasta zit: 8,7%, terwijl dat eerst 7,5% was. Het hogere gehalte melkpoeder zou ten koste gaan van de hoeveelheid cacao. Ook zit er meer suiker in. Navraag bij Ferrero leverde niets op, de fabrikant is niet verplicht om het aandeel cacao op de verpakking te vermelden. Fans zijn niet blij met de ‘stiekeme’ aanpassingen. Op de sociale media hebben zij het over #Nutellagate. “Waarom iets aanpassen wat goed is?”, vragen de Nutellaliefhebbers zich af.
Het antwoord is vermoedelijk simpel: omdat minder chocolade goedkoper is en omdat chocolade schaarser wordt. Er gaat dus minder chocolade in een product dat de fabrikant niet duurder wil maken, maar wel dezelfde marge moet blijven opleveren.
de cacao-productie dus. Ook chocola wordt steeds meer 'aangelengd'. Op den duur eet je, mits dat geleidelijk gebeurt, alleen nog maar vet, suiker, kleur- en smaakstoffen. Waarschijnlijk wordt in nutella de veranderde smaak van verminderde cacao nog gemaskeerd door wat te rommelen met suiker, vet, smaakstoffen, maar ik zou ook kwaad zijn als consument. Het is eigenlijk gek dat ze de kleur zo lieten afwijken, dat het de consument opviel. Waarom hebben ze er niet een bruine kleurstof ingedaan, dan was het vast wel gelukt.
Er zit geen chocolade in Nutella, wel cacao, maar dat is niet hetzelfde. Nutella claimt zo ver ik kan zien ook nergens een chocoladeproduct te zijn.
Toch brengt me dat tot een vraag. Wij hadden vroeger thuis Choca vlokken, die goedkope. Daar stond het prachtige woord cacaofantasie op. Een ander bekend voorbeeld: koetjesrepen. Chocolade moet minimaal 35% cacao bevatten, volgens de Nederlandse warenwet. Nu komt de vraag, waarom mag (bijvoorbeeld) AH zeggen dat dit chocoladepasta is, terwijl de pasta maar 5% cacaopoeder bevat?
Ik maakte het een paar jaar geleden zelf van echte pure cacao, roomboter en eventueel een paar druppels stevia, prima te eten en geen rotzooi erin.
In vele reacties op Twitter geeft Ferrero toe dat er kleine veranderingen aan het recept zijn gedaan. Het bedrijf noemt het zelf "fine-tuning". De verandering zou bedoeld zijn om tegemoet te komen aan de smaak van consumenten overal ter wereld, schrijft European Supermarket Magazine.
In het Franse dagblad Les Echos vertelt een woordvoerder van het bedrijf dat de verandering het gevolg is van de vervanging van melkserum door een grotere hoeveelheid melkpoeder, zonder enige wijziging in kwaliteit of smaak.
Fans eerst boos, nu zelfs gek geworden!
Nutella heeft de verpakking van 950 gram in de uitverkoop en kost tijdelijk slechts 1,41 euro.
Op de video's is te zien wat er dan in de supermarkten gebeurt. Is dit Nutella-verslaving of armoede?
Bron Midi-Libre: Wat er gebeurt als Nutella 70% korting geeft.