Het best belegde broodje ter wereld komt uit België, maar het beste brood uit Azië, meldt De Standaard. Op het wereldkampioenschap voor bakkers, de Mondial du Pain, scoorde bakkerij Sint-Anna uit Zottegem het hoogst met een broodje vol Zottegemse crumble van mattentaart. In de reguliere competitie om het beste brood werd België derde na Japan en Taiwan. Opmerkelijk dat traditioneel rijst-etende landen een wereldkampioenschap broodbakken winnen. Bart Schelstraete, van Sint-Anna, weet hoe dat komt. “Die landen vaardigen teams af die zich maandenlang opsluiten en met niets anders bezig zijn dan de wedstrijd.” Aan het wereldkampioenschap deden 18 landen mee, waaronder voor het eerst ook Nederland.
De Standaard
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En wat is nou mattentaart? Ik klik op del ink voor mattentaart,. maar kom alleen op een ander foodlog artikel waar ik ook niet in kan vinden wat nu mattentaart is, ik ga maar weer eens goochelen.......
Mattentaart, het eerste Vlaamse streekproduct dat het label "beschermde geografische aanduiding" kreeg van de Europese Commissie.
Het gaat om de taart die je ziet op Brueghels beroemde schilderij 'De Boerenbruiloft'.
Je kunt ook even naar Jeroen Meus kijken.
#1 Via de link in dat artikel kom je er wel: Mattentaart
Cécile, kan je mij aanduiden waar precies op het schilderij van Breughel een mattentaart staat?
Nick Trachet 'de' mattentaart kan ik natuurlijk niet aanwijzen.
Het kost mij in ieder geval geen enkele moeite om me voor te stellen dat de ronde vormen op het schilderij (voorlopers van) mattentaarten zouden kunnen zijn (Wiki suggereert dat).
Het stremmen van melk om deze beter houdbaar te maken was immers een bekend proces, vér voor de uitvinding van de koelkast of de instelling van erkende oorsprongsbenamingen.