Dat zegt de NPN, de belangenbehartiger van de voedingssupplementenindustrie. In een persbericht schrijft de NPN:
In het artikel ‘Betere weerstand uit een potje?’ in de consumentengids van oktober bericht de Consumentenbond onvolledig, door te schrijven dat tekorten aan vitaminen en mineralen bij de meeste mensen zeldzaam zijn. Zij gaat voorbij aan de praktijk zoals blijkt uit voedselconsumptiepeilingen.
De Nederlandse Voedselconsumptiepeilingen laten namelijk zien dat een zeer grote groep mensen de aanbeveling niet haalt van 2 ons groenten, 2 stuks fruit en 2 keer per week vis. Slechts 1% tot 14% van de bevolking haalt de aanbeveling voor groente (afhankelijk van de leeftijdsgroep)1. En maar 3% tot 26% van de bevolking haalt de aanbeveling voor fruit1. Onduidelijk is of dit feit op zich leidt tot gezondheidsnadelen. Wel is duidelijk dat de voeding van een deel van de bevolking minder vitamine A, B1, C en E en magnesium, kalium en zink bevat dan wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad of andere autoriteiten (1).
De Consumentenbond schrijft dat tekorten bij de meeste mensen zeldzaam zijn. Ze geven wel aan dat bepaalde doelgroepen extra vitamine D en foliumzuur kunnen gebruiken, maar gaan voorbij aan de andere vastgestelde tekorten in de voeding van veel mensen, ten opzichte van de aanbevelingen. Ze houdt geen rekening met de uitkomsten van de voedselconsumptiepeiling over wat mensen daadwerkelijk binnnenkrijgen.
Natuurlijk is een beter voedingspatroon een eerste aangewezen verbeterpunt. Wanneer mensen de aanbeveling niet halen kan een voedingssupplement wel degelijk een waardevolle aanvulling zijn.
Door tekorten in de voeding te negeren informeert de Consumentenbond onvolledig. En dat terwijl goede voeding aangevuld met de juiste voedingssupplementen juist gezondheidswinst en kostenbesparingen in de gezondheidszorg(2) kunnen opleveren.
[small](1) van Rossum CTM, Fransen HP, et al (2011); Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010: Diet of children and adults aged 7 to 69 years
(2) Highlight NPN symposium ‘Voedingstekort versus begrotingstekort 2013[/small]
Al meer dan twee decennia liggen de voedingsmiddelenwetenschappers en de supplementenmakers met elkaar in de pers overhoop. De eerste groep stelt dat er geen werking van supplementen is vast te stellen en dat een gezond voedingspatroon alles bevat voor een gezond leven. Dat laatste is per definitie waar. De tweede groep stelt dat mensen tekorten hebben, maar dat die met de op de farmacie gebaseerde bewijsmethoden niet kunnen worden vastgesteld. Dat laatste is eveneens waar. Tot een gesprek over geschikte methodologieën die beide partijen zouden kunnen accepteren, is het in al die jaren nog nooit gekomen.
Fotocredits: Neeta Lind
Dit artikel afdrukken
In het artikel ‘Betere weerstand uit een potje?’ in de consumentengids van oktober bericht de Consumentenbond onvolledig, door te schrijven dat tekorten aan vitaminen en mineralen bij de meeste mensen zeldzaam zijn. Zij gaat voorbij aan de praktijk zoals blijkt uit voedselconsumptiepeilingen.
De Nederlandse Voedselconsumptiepeilingen laten namelijk zien dat een zeer grote groep mensen de aanbeveling niet haalt van 2 ons groenten, 2 stuks fruit en 2 keer per week vis. Slechts 1% tot 14% van de bevolking haalt de aanbeveling voor groente (afhankelijk van de leeftijdsgroep)1. En maar 3% tot 26% van de bevolking haalt de aanbeveling voor fruit1. Onduidelijk is of dit feit op zich leidt tot gezondheidsnadelen. Wel is duidelijk dat de voeding van een deel van de bevolking minder vitamine A, B1, C en E en magnesium, kalium en zink bevat dan wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad of andere autoriteiten (1).
De Consumentenbond schrijft dat tekorten bij de meeste mensen zeldzaam zijn. Ze geven wel aan dat bepaalde doelgroepen extra vitamine D en foliumzuur kunnen gebruiken, maar gaan voorbij aan de andere vastgestelde tekorten in de voeding van veel mensen, ten opzichte van de aanbevelingen. Ze houdt geen rekening met de uitkomsten van de voedselconsumptiepeiling over wat mensen daadwerkelijk binnnenkrijgen.
Natuurlijk is een beter voedingspatroon een eerste aangewezen verbeterpunt. Wanneer mensen de aanbeveling niet halen kan een voedingssupplement wel degelijk een waardevolle aanvulling zijn.
Door tekorten in de voeding te negeren informeert de Consumentenbond onvolledig. En dat terwijl goede voeding aangevuld met de juiste voedingssupplementen juist gezondheidswinst en kostenbesparingen in de gezondheidszorg(2) kunnen opleveren.
[small](1) van Rossum CTM, Fransen HP, et al (2011); Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010: Diet of children and adults aged 7 to 69 years
(2) Highlight NPN symposium ‘Voedingstekort versus begrotingstekort 2013[/small]
Al meer dan twee decennia liggen de voedingsmiddelenwetenschappers en de supplementenmakers met elkaar in de pers overhoop. De eerste groep stelt dat er geen werking van supplementen is vast te stellen en dat een gezond voedingspatroon alles bevat voor een gezond leven. Dat laatste is per definitie waar. De tweede groep stelt dat mensen tekorten hebben, maar dat die met de op de farmacie gebaseerde bewijsmethoden niet kunnen worden vastgesteld. Dat laatste is eveneens waar. Tot een gesprek over geschikte methodologieën die beide partijen zouden kunnen accepteren, is het in al die jaren nog nooit gekomen.
Fotocredits: Neeta Lind
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ja, het is me al eerder opgevallen; de consumentenbond heeft een mening over het belang van micronutrienten voor een goede gezondheid. En die mening staat het communiceren van de werkelijke feiten soms in de weg. Ik vrees dat zij daarmee, gezien de verdiende status die zij hebben, de aandacht bij de consument voor echt gezond eten eerder verminderen dan laten groeien. Ik snap niet waarom zij dat doen, anders dan dat zij liever zouden hebben dat wij allemaal naar de medicijnen grijpen. Voor een consumentenbond uit Nederland, een van de grootse leveranciers van voeding in de hele wereld vind ik deze houding onbegrijpelijk. Het jaagt namelijk de vraag en interesse en daarmee verder onderzoek naar kennis naar micronutrienten niet aan, maar frustreert deze en dat is jammer.
De houding van de Consumentenbond inzake ondervoeding in NL berust geheel op de heersende leugen dat “als je gevarieerd eet je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.” Als uit bloedmetingen tekorten blijken komt dat vast omdat de snackbar te vaak gefrequenteerd werd of omdat je je niet aan bovenstaande leugen hebt gehouden.
Dat nagenoeg alle geoogste landbouwproducten al 80 jaar lang een afname aan essentiële micronutriënten laat zien wordt in dit land van ‘Wageningen’ nooit genoemd. Ja soms, maar dan als zijnde ‘niets aan de hand’. Ministerie, Gezondheidsraad, en haar zo eerlijk-over-eten Voedingscentrum en hun al even saboterende slaaf de Consumentenbond zwijgen als het graf over deze hun onwelgevallige waarheid. Ja, ALS het al zo zou zijn, nou ja, dannuh, zijn het hooguit hoog bejaarden, kleine kinderen en zieken.
Dat volgens de Consumentenbond tekorten bij de meeste mensen zeldzaam zijn is een even schandelijke als aantoonbare leugen.
Ik breng maar weer eens het inleidende gedeelte uit het omvangrijke rapport “Tekorten In De Nederlandse Voeding” van de Stichting Orthomoleculaire Educatie ism TNO uit 1995 in herinnering, waar de toenmalige minister van Volksgezondheid zich nooit heeft verwaardigd op te reageren...
“Zelfs een EVENWICHTIGE voeding bevat ONVOLDOENDE vitamines, mineralen en spoorelementen: vitamine A, selenium en koper komen als tekort bij de GEHELE bevolking voor. Bij diverse bevolkingsgroepen, waaronder de twee kwantitatief grootste groepen (m/v 22-50 jaar), komen verder nog tekorten voor aan vitamine D, calcium, ijzer, zink en magnesium. Voorts brengt de berekeningsuitkomst marginale innamen van de vitaminen B1 en B2 aan het licht.
Er zijn aanwijzingen dat het aantal mensen dat daadwerkelijk eet volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum derhalve daadwerkelijk “evenwichtig” eet, uiterst klein is. Dus met de inname van micro-voedingsstoffen door praktisch de gehele bevolking is het aanzienlijk slechter gesteld dan bij gebruik van “evenwichtige” voeding. Het is dan ook niet voor bestrijding vatbaar dat bij praktisch de gehele bevolking multiple deficiënties aan micro-voedingsstoffen bestaan.
Bij de vaststelling van de voedingsnormen is ten onrechte geen rekening gehouden met allerlei omstandigheden die de behoefte aan noodzakelijke micro-voedingsstoffen bij de bevolking verhogen. Indien ook deze negatieve factor wordt meegenomen, kan slechts worden geconcludeerd tot het bestaan van ernstige, multiple tekorten op micro niveau bij de GEHELE bevolking”.
Inmiddels zijn we nagenoeg 20 jaar verder en is het alleen maar erger geworden. Maar alle verantwoordelijke instanties blijven wegkijken en blijven volharden in de leugen dat ondervoeding niet bestaat in Nederland. En trouwens niet in NL alleen, maar in de gehele Westerse wereld met vergelijkbare landbouwindustrie en bodem.
De gevolgen weerspiegelen zich in de toename van ziekten en de stijgende zorgpremies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18309763