Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En je hebt ook Tsjechie met een jee.
De website van Porkert is er ook in Engelse versie. Zoek ook het heel bijzondere pastamolentje.
De onverwoestbare gietijzeren vleesmolens moeten niet in een afwasmachine.
Er kan een simpel tuutje op om worst te maken.
Puur geluk, zo'n molen.
Meneer Wateetons is dit weekend ook flink met de vleesmolen tekeer gegaan. Om worst te maken. Niet met behulp van een mooie Tjechische maar een electrische 'Charlotte'. Uit 1980, dat dan weer wel. Maar de eerste gehaktslierten uit je apparaat zien komen geeft een grote bevrediging. Dat is zeker.
http://www.wateetons.com/2007/01/21/worst-maken-fotos-en-recepten/
Om maar te zeggen: Ik had er op een geven ogenblik vijf. En nooit één gekocht. Eén gekregen van een oude tante die het maar een ouderwets spul vond, twee (plastic modellen)van vrienden als aanmoediging en twee ... gevonden wegens iemand weggegooid. De laatste die ik nog in gebruik heb vond ik vijftien jaar geleden in een bos bij Han-sur-Lesse. Perfecte staat.
Het geeft je een idee hoe de mensen denken over dit stuk ouderwetse technologie.
Maar toch is een gesneden gehakt vaak beter dan een vermalen gehakt. Bij de meeste molens zijn de mesjes niet al te scherp en wordt het vlees gescheurd en vervezeld. Gesneden met twee scherpe messen krijg je een sappiger resultaat. O, en zeker nooit het vlees eerst in de diepvries laten!
>O, en zeker nooit het vlees eerst in de diepvries laten!
Nee? Waarom niet?
Mij wordt op verschillende plekken anders verteld, oa. http://www.druppels.nl wijdt er thans een stukje aan. Met vriezer.
Dat maakt de scheurende werking van zo'n molen nog sterker. Je moet het vlees klein snijden, niet kapot duwen.