ik overweeg ook een vleesmolen te kopen. maar waar maak je zo'n porkert aan vast als je een stenen keukenblad hebt. nu maak ik mijn gehakt nog met een keukenmachine (dus gesneden) van paardenvlees, heerlijk.
ik overweeg ook een vleesmolen te kopen. maar waar maak je zo'n porkert aan vast als je een stenen keukenblad hebt. nu maak ik mijn gehakt nog met een keukenmachine (dus gesneden) van paardenvlees, heerlijk.
Bij Duikelman (Amsterdam) hebben ze de schijven op voorraad. Haast je want de laatste keer dat ik er was voor onderdelen beweerden ze dat Porkert falliet is.
http://worstlog.com/2007/08/17/de-firma-porkert-houdt-er-mee-op/
Nee, eigen ervaring. Een Porkert opent een wereld van mogelijkheden.
Melig?
Tip: koop een Porkert en ga dan naar het dierenpark. Bij het tijgerverblijf denk je dan: "Hoe zou tijgergehakt smaken?" Bij de pinguins: "Hoe een pinguingehaktbal?" En zo het hele park door.
Volgens de website van En Garde (www.en-garde.nl) is het zelfs een best seller. Gewoon on-line te bestellen.
Standaard zit er maar 1 zo'n "rondje" bij terwijl er meerdere soorten/maten zijn. Goed nieuws dus, want dat betekent dat je ze kunt bijbestellen.
Nog een adresje om te proberen, ik kocht er de mijne :http://www.kookpunt.nl (niet online trouwens)
Zelf maken? Optimist!
De randen van de gaten in de dikke stalen plaat moeten goed scherp zijn. Ze werken samen met het vierbladige mesje als een schaar die stukjes vlees knipt.
Maar kijk op de website van kookwinkel En Garde in Den Haag (engarde.nl)
Ik meen dat Potten & Pannen in Utrecht ook losse onderdelen verkoopt (Pannen.nl).
dag mensen
heb zelf een paar dagen geleden een porkert 8 gekocht bij een kringloopwinkel
eerst alleen voor de heb maar ik wil m eigenlijk ook gaan gebruiken.
ik mis alleen een opzetstuk (stalen plaatje met gaatjes erin).
weet iemand hier hoe ik daaraan ga komen
of kan iemand een gedetaileerde foto
plaatsen zodat ik m zelf kan maken.
vast bedankt
Bas
bij Famos-Westmark, fabrikant van HORECA merken WESTMARK, MONOPOL, SIEGER zijn allerhande metalen kwaliteismolens voor snijbonen, granen, poppy-seed, vlees, pasta leverbaar.Ik zag ze ook bij koop bij de horeca groothandel en ook in kookwinkels.
Maak ook al geruime tijd zelf gehakt met mijn Porkert. Nóóít wil ik meer gehakt van de slager. Barbaren zijn het, laat ze dat maar zelf opeten!
ik heb vorige week in het Frankrijk identieke "Porkerts" in een soort Blokker zien liggen. Helemaal hetzelfde maar wel "made in China". Dus er is nog hoop. En dan natuurlijk ook nog firma Duikelman in Amsterdam.
Oh, feest, feest, de molen is binnen. Nu bij m'n Engelse connectie de darm nog, en we zijn vertrokken. Ik denk aan ossenstaartworst. Ossenstaart met Duke-of-Berkeshire buikspek.
Of wangenworst. Kalfswangen en varkenswangen in de Porkert tot intimiteit gebracht. Dat moet toch wat wezen.
Ik ben ook een tevreden Porkert-eigenaar. Het breekt de boeien van levenslang half-of-half. De aanschaf opent een nieuwe wereld voor je. Als je bij de poulier kangoeroe en struisvogel ziet liggen, ga je kangoeroe-struisvogelballen maken en kijken wat er gebeurt. Je wilt een tijdlang van alles gehakt maken tot en met die vrouw van boekhouding met wie je in de lift staat. Tot je de perfecte bal hebt gemaakt. De film Perfume was heel herkenbaar.
Verdomd. Ik heb ergens ook zo'n ding liggen. Ik weet bij god niet meer hoe ik eraan ben gekomen. Of waar ie momenteel ligt. Toch maar eens zoeken en tevoorschijn halen.
Mijn ervaring is dat het gehakt tot moes wordt geperst/getrokken als het onbevroren in de molen gaat. Als het (licht) bevroren is, komt het er beter uit, omdat de mesjes er beter doorheen snijden. Al kan ik me goed voorstellen dat het vlees sappiger blijft als je het met 2 messen te lijf gaat, gaan we zeker een keer proberen.
Dat maakt de scheurende werking van zo'n molen nog sterker. Je moet het vlees klein snijden, niet kapot duwen.
>O, en zeker nooit het vlees eerst in de diepvries laten!
Nee? Waarom niet?
Mij wordt op verschillende plekken anders verteld, oa. http://www.druppels.nl wijdt er thans een stukje aan. Met vriezer.
Om maar te zeggen: Ik had er op een geven ogenblik vijf. En nooit één gekocht. Eén gekregen van een oude tante die het maar een ouderwets spul vond, twee (plastic modellen)van vrienden als aanmoediging en twee ... gevonden wegens iemand weggegooid. De laatste die ik nog in gebruik heb vond ik vijftien jaar geleden in een bos bij Han-sur-Lesse. Perfecte staat.
Het geeft je een idee hoe de mensen denken over dit stuk ouderwetse technologie.
Maar toch is een gesneden gehakt vaak beter dan een vermalen gehakt. Bij de meeste molens zijn de mesjes niet al te scherp en wordt het vlees gescheurd en vervezeld. Gesneden met twee scherpe messen krijg je een sappiger resultaat. O, en zeker nooit het vlees eerst in de diepvries laten!
Meneer Wateetons is dit weekend ook flink met de vleesmolen tekeer gegaan. Om worst te maken. Niet met behulp van een mooie Tjechische maar een electrische 'Charlotte'. Uit 1980, dat dan weer wel. Maar de eerste gehaktslierten uit je apparaat zien komen geeft een grote bevrediging. Dat is zeker.
http://www.wateetons.com/2007/01/21/worst-maken-fotos-en-recepten/
En je hebt ook Tsjechie met een jee.
De website van Porkert is er ook in Engelse versie. Zoek ook het heel bijzondere pastamolentje.
De onverwoestbare gietijzeren vleesmolens moeten niet in een afwasmachine.
Er kan een simpel tuutje op om worst te maken.
Puur geluk, zo'n molen.
Aan een tafel?