Critici vinden dat Coca-Cola een rookgordijn creëert over wat ons dik maakt: niet te weinig bewegen, maar een te hoge suikerconsumptie.
Bewegen, niet calorie-reductie bevordert gewichtsverlies
Drie vooraanstaande wetenschappers dragen via GEBN de boodschap uit dat je om af te vallen niet zozeer minder calorieën moet binnenkrijgen als wel meer moet bewegen. Vooral Amerikanen zouden geobsedeerd zijn door hoeveel ze eten en drinken en daardoor het bewegingsdeel van een afvalprogramma verwaarlozen.
GEBN is niets meer of minder dan een dekmantel voor Coca-Cola. De agenda van Coca-Cola is heel duidelijk: laat deze onderzoekers de wetenschap in verwarring brengen en de aandacht afleiden van wat we met ons eten binnenkrijgenDe wetenschappers, onder aanvoering van Steven Blair, vicepresident van GEBN, zeggen het zo: "De meeste nadruk ligt in de populaire media en de wetenschappelijke pers op: 'Oh, ze eten te veel, eten te veel, eten te veel' - en daarmee krijgen fastfood en suikerhoudende dranken en zo de schuld. En er is eigenlijk nauwelijks overtuigend bewijs dat dat inderdaad de oorzaak is."
Ze ontkennen dat Coca-Cola een inhoudelijke rol speelt bij het overbrengen van hun boodschap. Bovendien stellen ze dat ze juist door openheid van zaken te geven, mogelijke conflicts of interest vermijden.
Pikant detail: de gegevens over de funding zijn pas recent op de site toegevoegd, nadat er vragen rezen uit de wetenschappelijke wereld.
'Misleidende boodschap'
Criticasters van de funding zeggen dat de nadruk op beweging een misleidende boodschap is. Coca-Cola gebruikt dit argument al jaren om de aandacht af te leiden van de rol van suikerhoudende dranken in de opkomst en verspreiding van obesitas en diabetes-II. Critici stellen dat de frisdrankenfabrikant de nieuwe NGO gebruikt en de wetenschappers voor zijn karretje spant om het publiek te overtuigen dat fysieke inspanning ongezond eten kan compenseren.
Coca-Cola ziet zijn verkopen nadrukkelijk teruglopen. De afgelopen 20 jaar is de gemiddelde Amerikaan 25% minder suikerhoudend fris gaan drinken. Steeds meer initiatieven om frisdranken uit scholen en gemeenten te verbannen, suikertaksen op te leggen en marketing te beperken steken de kop op. De steun aan GEBN, met zijn 'afwijkende' boodschap komt Coca-Cola dan ook goed uit.
Tabaksindustrie
Volgens Barry M. Popkin, hoogleraar global nutrition aan de Universiteit van North Carolina, doet Coca-Cola's ondersteuning van prominente gezondheidswetenschappers denken aan de tactieken die de tabaksindustrie inzette om de gezondheidsgevaren van roken te versluieren. Gezondheidsgoeroe Marion Nestle is nog botter: "GEBN is niets meer of minder dan een dekmantel voor Coca-Cola. De agenda van Coca-Cola is heel duidelijk: laat deze onderzoekers de wetenschap in verwarring brengen en de aandacht afleiden van wat we met ons eten binnenkrijgen".
Dat is namelijk nog altijd de belangrijkste factor bij gewichtsbeheersing: niet hoeveel en hoe lang we bewegen, maar hoeveel en wat we eten.
Fotocredits: 'Goalie in the making', Coca-Cola South Africa
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De goede opname van het medicijn zal wel te maken hebben met de aanwezigheid van fosforzuur in Cola, waarvan het overigens ook is aangetoond dat het botontkalking geeft en bijdraagt aan osteoporose. Waarom geen neutralere proefopzet gekozen of hoort dit bij een nieuw businessmodel in onze gezondheidszorg.
Er zijn wel creatieve geesten bezig in het Erasmus Medisch Centrum. Vorige maand publicatie van het door Friesland Food gesponsorde kul onderzoek waarbij er een effect van gepasteuriseerde melk en moedermelk was op Campylobacter in darmcellen. Bent u ooit een Campylobacter tegengekomen in gepasteuriseerde of moedermelk? Hebt u ooit gehoord van een darminfectie die met melk wordt behandeld? En hoe dachten de onderzoekers hoe de melk aankwam op de plaats van infectie, dat er niks in de mond, maag of darmen aan wordt toegevoegd. En dat er antimicrobiële verbindingen in melk zitten, neem lactoferrine of het lactoperoxidasesysteem is ook niet helemaal onbekend, zou ik zeggen Ruim 20 jaar geleden heb ik bijvoorbeeld zelf al onderzoek gedaan aan lactoferricine.
Geef die onderzoekers toch een Fanta, maar laat ze er geen doktertje mee spelen.
De afgelopen jaren 25% minder suikerhoudend fris drinken en toch nog steeds dikker worden. Dan heb je volgens mij geen corrupte wetenschappers nodig om aan te tonen dat minder cola drinken niet een tovermiddel is.
De Coke schuivers hadden voordat ze hun corrupte wetenschappers opdracht gaven met hun al van te voren ingefluisterde nepconclusies te komen beter eerst even bij Klaas Westerterp langs kunnen gaan.
Het uit de markt halen van de classic coke met >100g suiker en het launchen van light en zero varianten in nieuwe markten ipv de hoge suikervariant zou de business op langere termijn beter doen.
Er is niets mis met het verdedigen van je business.
Er is wel wat mis met het nemen van de juiste maatregelen.
Gut, waar ken ik deze strategie toch van? Tabak? Zure regen? Ozonlaag? Bestrijdingsmiddelen? Klimaat?