Vergeleken met een jaar geleden zijn de Chinezen 10 tot 15% minder varkensvlees gaan eten. Dat schat de Rabobank in een update over de Chinese varkenssector.

China wordt hard geraakt wordt door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest (ASF). Op basis van gegevens van het Chinese ministerie van landbouw zou de zeugenstapel met 22% in omvang afgenomen zijn. De (onbetrouwbare) schattingen over de krimp van de hele Chinese varkensstapel als gevolg van ASF lopen uiteen van 20 tot 70%

Opvallend genoeg, schrijft de Rabobank, blijven de prijzen van Chinees varkensvlees tot nu toe vlak. Dat zou kunnen komen doordat er overhaast varkensvlees uit diepvriesvoorraden op de markt gebracht wordt en doordat in regio's waar ASF pas recent is uitgebroken, versneld geslacht wordt. Maar volgens Rabobank is de consumptie van Chinees varkensvlees ook gedaald, uit voedselveiligheidsoverwegingen.

Voedselproducenten en grote maaltijdleveranciers (cateraars, schoolmaaltijden) zijn al overgestapt op importvarkensvlees en kip als eiwitbronnen. De prijs van kip is sterk gestegen. Volgens Rabobank zal de prijs van varkensvlees de komende tijd ook gaan stijgen, waardoor de consumptie nog verder zal teruglopen.

De bank verwacht dat het zo'n 5 jaar zal duren voor de Chinese varkensvleesproductie de ASF-klap te boven is. Dat is lang genoeg voor consumenten om te wennen aan minder varkensvlees en meer andere eiwitten. "Het is mogelijk dat de piek in varkensvleesconsumptie al achter ons ligt. Maar wij zijn van mening dat zelfs bij het teruglopende aandeel in de eiwitconsumptie, varkensvlees de belangrijkste eiwitbron zal blijven".
Rabobank - African Swine Fever Affects China's Pork Consumption
  • Deel
Druk af