Omdat veel Chinese handelaren hun regenboogforel als zalm verkopen, gaat het Chinese Ministerie van Landbouw die praktijk legaliseren, meldt The Guardian. Eerder dit jaar bracht het Chinese nieuwskanaal CCTV aan het licht dat bijna een derde van deze forelsoort als zalm wordt verkocht.
Beide vissen behoren tot de familie van de zalmen (salmonidae). Gefileerd en qua smaak zijn ze lastig te onderscheiden. Daarom mag de visverwerkende industrie in China nu alle vissen uit de salmonidae-familie als ‘zalm’ labelen.
Voor de Nederlandse zalmforel geldt een gelijksoortig verhaal. Het tv-programma 'De Keuringsdienst van Waarde' wijdde een aantal jaar geleden een uitzending aan de zalmforel. Eigenlijk gaat het om een regenboogforel die is bijgekleurd met de kleurstof astaxanthine om de roze kleur te versterken.
The Guardian - Very fishy: China rules rainbow trout can be sold as salmon
Beide vissen behoren tot de familie van de zalmen (salmonidae). Gefileerd en qua smaak zijn ze lastig te onderscheiden. Daarom mag de visverwerkende industrie in China nu alle vissen uit de salmonidae-familie als ‘zalm’ labelen.
Voor de Nederlandse zalmforel geldt een gelijksoortig verhaal. Het tv-programma 'De Keuringsdienst van Waarde' wijdde een aantal jaar geleden een uitzending aan de zalmforel. Eigenlijk gaat het om een regenboogforel die is bijgekleurd met de kleurstof astaxanthine om de roze kleur te versterken.
Nick Trachet : dank. Die forel was wild gevangen daar (en ook duidelijk verschillend in grootte bij mijn 6p gezelschap, die van mij hoorde bij de grootste ;). Verderop mondde de rivier uit in de Dalyan delta.... waar veel viskwekerijen waren. Met dorade en baars. Waarvan ik ook genoot op de kade, net zoals van de verste krab op mijn zeetochten... niet levend gekookt ;)
ps
De Lidl, die haar dorade hiervan betrekt, heeft het over 'semi-intensieve' (ofzo) aquaculture. Wat houdt dit in?
pps
enigszins shockerend…. dat schilderskaartje…. ik houd het toch maar bij wilde zalm. En die bio methode via gekweekte algen? Dat klinkt in ieder geval niet als chemisch Astaxanthine, en zou best wel een oplossing kunnen zijn.
Frank, moeilijk te weten welke soort er in die bepaalde Turkse rivier rond zwom - of werd gekweekt want de Turken zijn vroede viskwekers en het is soms moeilijk te bepalen waar wildoogst eindigt en kweek begint. Eind negentiende en in de eerste helft van de twintigste eeuw werd er heel wat rondgefietst met levende salmonidensoorten. Zo at ik ooit uitstekende regenboogforel in Lesotho!
De betere vis komt uit water met weinig of geen "blauwalgen" (eigenlijk bacteriën) die zorgen voor de "grondsmaak"
Ik koester als curiosum hier thuis een SalmoFan (TM). dat is een kleurkaartenreeks voor zalmachtigen die gepigmenteerd worden met CAROPHYLL Pink (R), synthetisch astaxanthine van Roche. Ik denk dat ik het ooit kreeg op de visbeurs in Boston MA. Je kan dus de kleur van je zalm kiezen op basis van die kaartjes, net zoals je dat doet met behangpapier en binnenverf.
Alle roze Europese kweekzalm is gekleurd. dat hoeft niet noodzakelijk met synthetisch astaxanthine te zijn. Astaxanthine zit ook in garnalenafval. De Bio-jongens en -meisjes schilderen hun bio-zalm roze met in labo's gekweekte wieren en waterplantjes zoals Azola e.d.
Nick Trachet : in Turkije at ik ooit verrukkelijke forel. Uit een wilde bergrivier, 20 km verderop uitmondend in zee. Misschien wel de lekkerste die ik ooit gegeten heb (maar de schitterende omgeving zal ook wel meegespeeld hebben, samen met de perfecte bereidingswijze en presentatie... ook al kan dit restaurant zich niet aanmelden bij Michelin). Opvallend was het grote formaat, veel groter dan de (blanke) forel hier op de markt.. of ooit tegengekomen. Geen rose kleur. Welke kan dit geweest zijn?
Moet ik ervan uitgaan dat alle rose forel hier gevoerd is met chemisch astaxanthine van DSM? En die uit China? Waar is die rood van geworden? Om deze reden koop ik geen rode forel.... noch die superrode kweekzalm. Bij mij werkt dit juist averechts. Er wordt ook donkerrode 'wilde zalm' duur verkocht. Hoe zit het daarmee?
Ik ben benieuwd naar je vervolg.
Nick ! Weer wat van je geleerd !
Het is, zoals vaak met KVW, in werkelijkheid iets subtieler.
Voor er van industriële forelkweek sprake was (pre 1975, zeg maar), kwam forel voornamelijk uit de rivieren, of werd kleinschalig gekweekt in de Ardennen en zo. Er waren bepaalde beken en riviertjes waar de forellen een rijk dieet vonden van zoetwatervlokreeftjes (Gammarus pulex o.a.) . De astaxanthine uit die beestjes kleurde het visvlees roze, wat voor een meerwaarde zorgde in de handel. De forellen uit zo'n riviertjes heetten "truites saumonnées", wat je als "verzalmde" forellen zou moeten vertalen. het werd in onze taal echter zalmforel, maar dat wijst dus niet op een andere soort of hybride, maar gewoon op een andere -oorspronkelijk natuurlijke- vleeskleur.
Er bestaan vele soorten forellen en zalmen, beide zijn erg nauw verwant. In Europa komt van oorsprong de Atlantische zalm voor (Salmo salar) en de Europese forel (Salmo trutta). Twee zalmsoorten dus. Er zijn ook nog de sneeuwridder (Salvelinus alpinus), de vlagzalm (Thymalis thymalis), de houting (Coregonus spp.). In het Donaubekken leven er nog andere soorten.
Sinds ongeveer 1865 wordt onze forel gekweekt (uitgevonden in Frankrijk).
Op het einde van de Negentiende Eeuw wordt een Amerikaanse soort geïntroduceerd: de regenboogforel, Oncorhynchus mykiss. dat is een endemische zalmsoort afkomstig uit één rivier in Californië die eerder over heel de Verenigde Staten werd verspreid als sportvis. De regenboogforel is een lid van de Amerikaanse Pacifische zalmen zoals coho, chinook, sokeye enz., ook allemaal Oncorhynchus-soorten.
Na een eeuw is bijna alle gekweekte forel regenboogforel. In Frankrijk, Italië en in Wallonië zijn er nog kwekers die vasthouden aan de oorspronkelijke, die ze dan "truite fario" (brown trout) noemen, naar de vroegere wetenschappelijke naam Trutta fario, die in de nomenclatuur niet meer geldig is. Sindsdien hebben de wetenschappers de forel onder de zalm geklasseerd (nog niet zo gek lang geleden).
Het verhaal waarom de consument roze zalm wil (want wilde Europese zalm zelf is nauwelijks roze van vleeskleur) is een ander verhaal, waar ik het een andere keer wel eens over wil hebben.