Voor het eerst is in kaart gebracht hoe erg het gesteld is met antibioticaresistentie in China. Wetenschappers van de Fudan University van Shanghai stelden vast dat kinderen in de provincie Jiangsu in hoge mate blootgesteld zijn aan antibiotica in besmet voedsel en drinkwater.

Het onderzoek richtte zich op 21 veelgebruikte antibiotica, inclusief antibiotica die in de dierhouderij worden gebruikt. In 1 op de 3 onderzochte kinderen troffen de wetenschappers antibiotica aan. In een groep van 505 schoolkinderen in Shanghai, troffen de wetenschappers bij 80% van de kinderen sporen van ten minste 1 antibioticum aan.

In China schrijven artsen veel meer antibiotica voor dan door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt aangeraden.

Twee derde van de Chinezen is er van overtuigd dat antibiotica helpt bij verkoudheid en griep en een derde gelooft dat ze helpen bij hoofdpijn, schrijft Reuters. In 2013 gebruikte China circa 162.000 ton antibiotica, ongeveer net zoveel als de rest van de wereld. Meer dan 50.000 ton kwam terecht in China's waterwegen en bodem. De WHO maakt zich ernstig zorgen over de oprukkende antibioticaresistentie die hiermee gepaard gaat.
Reuters - China research highlights country's excess use of antibiotics
Reageer
  • Deel
Druk af