China verbiedt de import van levende kip, kippenvlees en eieren uit de VS omdat ook daar vorige maand het H5N8 vogelgriepvirus is aangetroffen bij wilde vogels. Dat meldt The Wall Street Journal.

Ver verwijderd van commerciële productieregio's
De Chinese importstop wordt veroordeeld door de USA Poultry and Egg Export Council, omdat de vastgestelde vogelgriepgevallen in de VS zich ver van de grote commerciële pluimveeproductieregio's bevinden. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw, USDA, heeft officieel bevestigd dat H5N8 aangetroffen is in Oregon en een andere variant in Californië en Washington. Er zijn geen besmettingen gevonden in de buurt van commercieel gehouden koppels. Bovendien zouden de gevonden gevallen bij de niet-commercieel gehouden vogels 'geen onmiddellijke bedreiging voor de volksgezondheid' vormen.

Verreweg de meeste Amerikaanse kip wordt geproduceerd in Georgia, Arkansas, Alabama en andere Zuidelijke staten. Uit Iowa komen de meeste eieren. "Er is absoluut geen aanleiding voor China om zo'n drastische maatregel te nemen", zegt Jim Sumner, voorzitter van de USA Poultry and Egg Export Council. "In feite zijn deze geïsoleerde en afgelegen gevallen honderden, zo niet duizenden kilometers verwijderd van de belangrijkste pluimveevlees en eierproductieregio's", aldus de Wall Street Journal.

Achteraan in de rij
China is het laatste land in een rij van meer dan 20 landen, waaronder Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die inmiddels beperkingen hebben ingesteld op de import van kipproducten uit bepaalde staten van of de hele VS. H5N8 is overigens ook in China zelf, Japan en Korea vastgesteld. Vorig jaar zorgde deze hoogpathogene variant van de vogelgriep voor stringente maatregelen in Nederland, nadat het aangetroffen was in Hekendorp en Zoeterwoude. Ook in andere Europese landen en Canada is H5N8 de laatste tijd - sporadisch - gevonden. Herkomst? Meest waarschijnlijk bron lijkt Azië. En juist daar gaan dus nu de grenzen dicht.

Nieuwe afzetmarkten vinden
In de eerste 11 maanden van 2014 exporteerde de VS voor $272 miljoen aan pluimveeproducten naar China, dat daarmee de zesde importeur van Amerikaans kippenvlees en de tweede importeur van kalkoenvlees is. Vorig jaar werd ongeveer 19% van de Amerikaanse pluimveeproductie geëxporteerd. Tysan Foods Inc, de grootste kipverwerker van de VS, verwacht andere afzetmarkten te vinden voor het Chinese volume. Eerder raakte de VS al de belangrijke Russische afzetmarkt kwijt, door de importstop op agrarische producten.

Ook in de VS lijkt de vogelgriep 'een staart' te krijgen, zoals Dick Veerman onlangs de situatie in Europa typeerde.

Fotocredits: 'Turkeys being raised on a turkey farm', USDA, Scott Bauer
Dit artikel afdrukken