In 2004 legde Rusland de import van varkensvlees uit China om veterinaire redenen stil. De voedselveiligheid werd onvoldoende bevonden. Tien jaar later, afgelopen maandag, mochten de eerste 32 containers met 800 ton Chinees varkensvlees - na grondige inspectie door specialisten van de Russische toezichthouder Rosselkhoznadzor - Rusland weer in.

Vrijwel onmiddellijk nadat Rusland in augustus de grenzen sloot voor agrarische producten uit de EU en VS (als tegenmaatregel tegen westerse sancties) meldden zich nieuwe leveranciers voor vlees en andere producten waarmee Rusland nog niet in de eigen behoeften kan voorzien. In China zijn vooralsnog 2 bedrijven gecertificeerd om vlees uit te mogen voeren, maar er hebben zich er al meer gemeld: "Ten minste 8 Chinese bedrijven hebben aanvragen ingediend om varkensvlees te mogen leveren aan ons land", zei Alexei Gruzdev, Trade Representative voor Rusland in China, op ITAR-Tass.

Varkensvleessector in grote problemen
China is de grootste varkensvleesproducent ter wereld; het land produceert in zijn eentje ongeveer de helft van alle varkensvlees ter wereld. In Rusland is sinds de ban varkensvlees schaars geworden. Dat zorgt voor stijgende prijzen voor Russische consumenten én zet voor vleesverwerkende industrieën droog. De verwerkers hebben recent president Poetin om steunmaatregelen gevraagd omdat anders de sector van de kaart geveegd dreigt te worden.

Fotocredits: Erich Ferdinand
Dit artikel afdrukken