In China is het gebruikelijk dat de organen van geëxecuteerde gevangenen ter beschikking komen voor transplantaties. Volgens veel Chinezen kunnen misdadigers zich hiermee na hun dood nog enigszins rehabiliteren. Mensenrechtenorganisaties maken er echter al jaren bezwaar tegen en China lijkt daar nu gehoor aan te geven.

De Chinese minister van Volksgezondheid, Huang Jiefu, kondigde aan dat China vanaf november een systeem van vrijwillige donoren gaat opzetten en de gevangenisdonororganen naar nul gaat afbouwen. Het kan echter nog wel even duren voor het echt zover is: in 2012 was 64% van alle voor transplantaties beschikbare organen afkomstig van gevangenen. In China circuleren vele verhalen over gedwongen en illegale orgaanhandel; officieel is die sinds 2007 door de Chinese overheid verboden. Dat schrijft Trouw.

Is dit een Food- of eetgezondheidsgerelateerd onderwerp? Het gaat over het verknoeien van kostbare levende grondstoffen als gevolg van maatschappelijke gevoelens. Dat zijn absurde onderwerpen die nauw aansluiten bij de al even absurde discussies over Food in onze contreien. Daarom willen we de lezer deze spiegel niet onthouden.
Dit artikel afdrukken