"China blijft uitzonderlijk grote volumes kopen op internationale markten om lokaal dalende productie van melk aan te vullen", zegt Rabobank-analist Tim Hunt op Boerderij.

Dat is goed nieuws voor Nederlandse koeienboeren die in voorbereiding op het wegvallen van het melkquotum in Nederland hebben geïnvesteerd in groei. Terwijl de eigen Europese markt amper groeit om hun groeiende melkplas te kunnen verwerken, zit de koopkrachtige Chinese markt om zuivel verlegen bij een stagnerende eigen productie. Die situatie gaat gepaard met aanhoudende vraag in andere landen met economische groei die hun eigen toenemende vraag niet kunnen bijbenen. Wel waarschuwt de bank voor een prijsplafond. Bij een te sterk stijgende prijs neemt de vraag snel af omdat afnemers dan afhaken.

De bank verwacht dat veehouders in de VS hun productie niet sterk zullen opvoeren. Zij hebben enkele jaren geleden geleerd dat prijsfluctuaties op internationale markten hen de das om kunnen doen. Nederlandse boeren hebben die ervaring nog niet zo indringend meegemaakt.
Dit artikel afdrukken