Cees 't Hart, CEO van FrieslandCampina, verruilt per juni van dit jaar de toppositie bij het Nederlandse zuivelbedrijf voor de CEO-rol bij de Deense brouwer Carlsberg. 't Hart was sinds 2008 CEO van FrieslandCampina. Onder zijn leiding vond de integratie van Friesland Foods en Campina plaats. Ook kan hij een flinke verbetering van de marges bij de zuivelproducent op zijn conto schrijven.

Toelichting Cees 't Hart
In een brief aan de leden van de zuivelcoöperatie licht Cees 't Hart zijn besluit toe.
Met veel inzet en alle plezier zou ik nog een aantal jaren voor FrieslandCampina actief zijn gebleven, ware het niet dat de raad van commissarissen van Carlsberg Group in Denemarken mij plotseling heeft gevraagd het bedrijf een aantal jaren te leiden en te helpen met de verdere ontwikkeling van hun strategie. Die zeer onverwachte vraag, gesteld vlak voor het einde van 2014, heeft me gedwongen na te denken over mijn toekomst en de toekomst van FrieslandCampina. De onderneming staat er goed voor en er is een duidelijke strategie naar de toekomst die gedragen wordt door bijzonder gemotiveerde en hard werkende medewerkers in meer dan 30 landen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit de juiste timing is om nog een keer een andere grote uitdaging aan te gaan.

Het is met gemengde gevoelens dat ik mijn periode van zeven jaar bij FrieslandCampina binnenkort afsluit. Ik voel me onderdeel van en verbonden met de creatie van FrieslandCampina, een nieuwe, sterke multinationale zuivelonderneming. Daarvan afscheid nemen is pijnlijk, maar vroeg of laat onvermijdelijk.


Gisteren vielen waarschuwende, goed gewikte woorden van 't Hart richting 'zijn' melkveehouders op.

Vergelijkbare uitdaging bij Carlsberg
Bij Carlsberg krijgt 't Hart te maken met een vergelijkbare uitdaging. De Deense brouwer maakt vandaag zijn resultaten over 2014 bekend, meldt RetailDetail. Carlsberg verkocht vorig jaar 3% minder bier, in totaal 134,5 miljoen hectoliter. De omzet steeg nog wel licht, naar 64,5 miljard Deense kronen (8,7 miljard euro), maar de nettowinst daalde met een miljard Deense kronen naar 4,4 miljard (593 miljoen euro). 'Carlsberg stelt dat het in 2015 harde beslissingen zal moeten nemen als de situatie in Rusland en Oekraïne blijft aanslepen. Het liet eind vorige maand al weten dat twee Russische brouwerijen zullen sluiten', aldus RetailDetail.

Roelof Joosten wordt nieuwe CEO
FrieslandCampina krijgt per 1 juni een nieuwe CEO uit eigen gelederen. De Raad van Commissarissen is van plan Roelof Joosten te benoemen. In een aparte brief schrijft Piet Boer aan de leden:
Met de voorgenomen benoeming van Roelof Joosten is gekozen voor een nieuwe directievoorzitter uit eigen huis. Als raad van commissarissen zijn we er van overtuigd dat de ingeslagen weg van groei en waardecreatie met hetzelfde succes kan worden voortgezet. Roelof Joosten kent FrieslandCampina door en door en heeft aan de basis gestaan van de uitbouw van onze ingrediëntenactiviteiten.

Fotocredits: Roelof Joosten, Frieslandcampina
Dit artikel afdrukken