De New York Times laat zien hoe Canada de gelegaliseerde wietteelt - voor medicinale doeleinden - aanpakt en er werkeloosheid mee oplost.

Sinds april van dit jaar is in Canada een streng gereguleerde wetgeving van kracht, waarbij een twintigtal bedrijven een officiële teeltlicentie heeft gekregen. Naar verwachting gaan die bedrijven - en de fiscus - goede zaken doen. Een zo'n bedrijf is Tweed Marijuani, gevestigd in een leegstaande chocoladefabriek van Hershey, waar met het verdwijnen van de chocola ook de werkgelegenheid verdween. Ondernemer Rifici vertelt in geuren en kleuren over de problemen waar hij tegenaan liep. Want al is de wietteelt voor medicinale doeleinden gelegaliseerd, de culturele, financiële en sociale weerstanden zijn niet meteen van tafel.

De situatie in Canada wordt afgezet tegen andere landen waar 'iets' met cannabis mag. Nederland voorop, waar beperkt bezit en teelt voor eigen gebruik toegestaan is. Spanje en Portugal waar dat ook mag. De VS, waar inmiddels 20 staten medische cannabis toestaan, en Washington State en Colorado ook recreatief gebruik. Maar dat steekt toch allemaal karig af tegen de samenhangende set regels die Canada nu geïmplementeerd heeft en waarmee zelfs investeerders zich tot de cannabisteelt bekeren.
Dit artikel afdrukken