De Europese voedselautoriteit EFSA bracht deze week het rapport European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2013 uit over zoönosen. Dat zijn ziekten die direct of indirect in het contact tussen dieren en mensen overgedragen worden.

Nadat jaren sprake is geweest van toenemende besmettingen met campylobacter, blijkt het aantal geregistreerde gevallen in de EU tussen 2009 en 2013 gestabiliseerd te zijn. Campylobacter-besmettingen blijken nog wel veruit de meest gemelde zoönotische bacterieziekte bij mensen te zijn: in 2013 werden 214.779 gevallen gerapporteerd. De meeste campylobacter-besmettingen zijn terug te voeren op de consumptie van kippenvlees en kipproducten.

Het aantal salmonella-besmettingen van mensen daalde tussen 2009 en 2013 met 7,9%, waarmee een langer ingezette dalende trend verder bevestigd werd. Er werden 82.694 gevallen gerapporteerd. De EFSA wijst er op dat de in de lidstaten ingevoerde controlemaatregelen tegen salmonella hun effect bewijzen in deze dalende trend.

Een stijgende trend vertoonde het aantal Listeria en E.coli-besmettingen. De EFSA constateerde tussen 2012 en 2013 een stijging van het aantal besmettingen van mensen met listeriosis met 8,6% en door VTEC E.coli bacteriën (waaronder bijvoorbeeld de EHEC-bacterie) met 5,9%. Overigens kan deze stijging mogelijk verklaard worden doordat er meer melding wordt gemaakt van E.coli besmettingen doordat mensen zich beter bewust zijn geworden van de mogelijkheid, en door aangepaste laboratoriumtesten sinds de EHEC-uitbraak van 2011.

Het rapport is via deze link te downloaden.

Fotocredits: 'campylobacter', Iqbal Osman
Dit artikel afdrukken