Het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onderzocht wat de effecten van een harde brexit op korte termijn zullen zijn. In het rapport 'Korte termijn gevolgen van de Brexit' komt naar voren dat vooral de concurrentiepositie van de voedingsmiddelenindustrie op achterstand zal komen.

Kostenstijgingen
Het PBL becijfert dat in het meest negatieve scenario de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie omzet zal verliezen door een hogere verkoopprijs van de uit Nederland afkomstige goederen en diensten en indirect door hogere productiekosten.

In Groot-Brittannië zullen dagelijkse eetboodschappen vrijwel onmiddellijk duurder worden. Omdat Groot-Brittannië geen lid meer is van de EU, vallen de Britten terug op de handelsafspraken van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Weinigen realiseren zich volgens Wayne Hudson, topman van diepvriesfabrikant Bird's Eye, dat onder die afspraken tariefopslagen van 2 tot 20% gaan gelden.

“Fabrikanten zullen deze tarieven die tot 20% kunnen oplopen", zegt Hudson, "moeten doorbelasten aan de retailers, die vervolgens zelf moeten bepalen hoeveel ze doorschuiven naar de consument”.

Groot-Brittannië importeert ongeveer de helft van zijn voedselstromen; een belangrijk deel daarvan komt uit Nederland. Ja, zegt een supermarkt-topman cynisch in The Independent, dan zullen we meer van onze eigen geteelde producten eten, maar op een gegeven moment komt de Britse prei je neus uit. "Het komt vast allemaal goed, zo lang we genoeg hebben aan Smac en ingeblikte perziken."

'Fantasiewereld'
Terwijl het bedrijfsleven zich begint te realiseren dat brexit echt menens en nogal ingrijpend wordt, leven Britse politici nog altijd "in een fantasiewereld".

Dat is de conclusie van een drietal Nederlandse parlementariërs die het Britse parlement bezochten. "We hebben zes politici van verschillende vleugels en partijen gesproken, en we hebben zes verschillende verhalen te horen gekregen. Er is hier een maand voor de brexit-deadline nog steeds geen duidelijkheid over wat ze willen. Er is totale verdeeldheid," zegt VVD-man Anne Mulder in het AD.
Dit artikel afdrukken