De Braziliaanse fiscus heeft Unilever aangeslagen voor een bedrag van €2,9 miljard vanwege vermeende belastingontwijking. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Brits-Nederlandse voedingsconcern over 2020. Het nieuws laat zowel Unilever als beleggers koud: de koers bewoog vandaag nauwelijks, aldus Het Financieele Dagblad.

Volgens Unilever kan het "enkele jaren” duren voordat er een definitieve uitspraak komt.

De Braziliaanse fiscus heeft verschillende ijzers in het vuur tegen Unilever. In Brazilië staat Nederland op een ‘grijze lijst’ van omstreden belastingregimes, schrijft de NRC.

De grootste zaak speelt rond een herstructurering die Unilever in 2004 doorvoerde. Daarbij werden meer dan duizend kleine merken opgeschoond. Die reorganisatie had volgens de Braziliaanse belastingdienst geen 'bedrijfsmatig doel', maar was gericht op het ontlopen van belastingen. Nadat de belastingdienst in 2004 nul op het rekest had gekregen, spande de fiscus in 2013 een nieuwe zaak aan. De oorspronkelijke claim (€561 miljoen) is inmiddels opgelopen tot ruim het vierdubbele.

Een andere zaak, uit 2008, werd door Unilever begin 2020 in hoger beroep verloren, daar staat €137 miljoen op het spel. Ook die constructie zou gediend hebben om belasting te ontwijken.

De Braziliaanse fiscus verwijt Unilever verder te weinig belasting af te dragen over onterecht tegen een drie keer lagere interne verkoopprijs rondgespeelde producten (tussen de commerciële en industriële takken van zijn Braziliaanse dochterbedrijf). Ook de manier waarop Unilever de Nederlandse dochter Netherlands HoldCo 'gebruikte' om betaalde rente van de belastbare winst af te trekken, kan volgens de fiscus niet door de beugel. Een bedrijf zonder werknemers en met 25 andere zusterondernemingen op één adres, heeft geen 'substantiële economische activiteiten'.
Reageer
  • Deel
Druk af