In Nederland kost het gemiddeld 8 jaar voor een boer toestemming krijgt om te bouwen. Het nieuwe beleid wordt van kracht in 2014. Dat betekent dat de eerste resultaten te verwachten zijn in 2022. De veehouderij in Brabant - waar het m.n. om varkens en kippen gaat - verkeert bancair in zwaar weer. Het financieel overbruggen van 8 jaar onzekerheid is dan ook een fors probleem.
Foodlog dook vorig jaar zelf in het probleem en kwam met een andere oplossing. Om onder onze Brabantse lezers de schijn te vermijden dat we iets te maken zouden hebben met het thans bereikte akkoord maken we ons (openbare) rapport voor iedereen gemakkelijk te raadplegen. Het bevat oplossingen zonder regels of maatlatten, met betrokkenheid van de buurt, snelheid in het proces én het opruimen van de rommel die 20 jaar gekonkelefoes met de Brabantse Reconstructie - het uit elkaar trekken van burger- en boerenbewoning van het platteland - hebben opgeleverd. De Reconstructie heeft grote sommen geld gekost en draaide uit op zijn tegendeel (een te grote verweving van burger- en boerengebruik van de openbare ruimte); falend beleid op het gebied van ruimtelijke ordening zorgde voor verlies van vertrouwen in bestuurders.
Het is de moeite waard om het er eens in alle openbaarheid over te hebben. De nieuwe maatlat loopt immers het risico de volgende Brabantse Reconstructie te worden. Waarom? Regels benadelen altijd iemand en zullen in een complexe en emotionele context gemakkelijk opnieuw tot onenigheid kunnen leiden. De conflicthaarden op het Brabantse platteland zijn zo nauw verweven met de directe belangen van individuele mensen dat alleen zijzelf hun specifieke belangentegenstellingen naar tevredenheid kunnen oplossen. Ondanks de brede vertegenwoordiging van opstellers, ligt er opnieuw een bestuurlijk akkoord dat over de hoofden van de daadwerkelijk betrokkenen dreigt heen te gaan.
Fotocredist: 'a couple relaxed pigs', uitsnede, Tambako the Jaguar
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick Belderbos, je snapt er niks van. Vroeger was de samenleving agrarisch, bijna iedereen was boer. Door de vooruitgang in technieken en verhoogde opbrengsten werd het mogelijk dat de voedselproductie met minder mensen gedaan kon worden en er mensen zich bezig konden houden met andere dingen die het leven veraangenamen. Dit is doorgegaan tot op de dag van vandaag en zal nog wel een tijdje doorgaan. Dus als er boeren stoppen is dat vooruitgang. En als de productie nog efficienter word blijft er zelfs ruimte over voor natuur, zorgboerderijen, kleinschalige streekproducten en wat dies meer zij. Vraag maar aan Jan Douwe van der Ploeg wat er dan nog allemaal mogelijk is. Maar vergeet alsjeblieft niet dat dit alles mogelijk is dank zij de grootschalige efficiente voedselproductie van de intensieve landbouw.
Wouter, ik ben het daarmee volstrekt eens. Ondernemerschap kun je niet helpen, het moet er zijn. Niet door naar Parma te gaan en niet door stallen toch mogelijk te maken. Als ze één keer mogen begint het probleem wat jij daar schetst pas. Guess what: ik heb daar tijdens het proces wat dat rapport opleverde steeds op gehamerd. 'Pas op dat de patient niet overlijdt na de succesvolle operatie.'
Dat is meteen een antwoord op Belderbos die ook maar blijft hangen in het probleemdenken, net als de bestuurders die hij zo bekritiseert.
Voor de mensen die Schumpeter niet kennen; zie slide 3-6. Terug naar de basis. Betekenis geven aan producten (die nog verzonnen moeten worden), nieuwe technologie inzetten om te verkopen en nieuwe technologie inzetten om lekkerdere en duurzamere producten te maken (en in de markt te zetten). Poepsimpel. Gewoon ff DOEN.
@Dick #43, misschien dan toch maar even scherpslijpen. Mijn stelling is dat we alleen focus moeten leggen op DOE-zaken. Kennis (en vooral goed opgeleide mensen) is daarbij niets meer en niets meer dan een middel (en dus niet het doel). Net zoals creativiteit een onderdeel is van innovatie. Zonder goed opgeleid intrinsiek gemotiveerd experts met kennis en creativiteit -maar vooral ondernemerschapszin- wordt het niks. Ik ben het ook niet eens met je stelling dat de focus niet op productie zou moeten liggen. Zelf ben ik een groot scepticus m.b.t. de kenniseconomie. En een dienstensector bestaat ook niet. Kortom, ik ben juist wel voor productie van nieuwe producten (voedsel en machines). De kunst is om nieuwe omzet te creëren met deze vernieuwing. Apple staat erom bekend dat ze 3/4 van hun omzet halen uit producten die 3 jaar geleden nog niet bestonden. In Nederland Innovatieland 3.0 (google maar), gaat het juist wel om bedrijven die met kennis weer 'maken'. Het 'maken' van producten die er 4 jaar geleden nog niet waren. Net zoals Apple. Kortom terug naar de basis: nieuwe producten verzinnen en in de markt zetten. Kortom conform Peter Drucker en theorie van Schumpeter.
Weet je nog wat Jan Schaefer zei, Veerman?
In stank en fijnstof kunnen we ook niet wonen.
Wat ik mis, is sense of urgency.
Dit is teveel: "Zij dronken een glas......"