Tien jaar lang duurde de importstop op Chinees varkensvlees naar Rusland. Maar nu gaat Rusland dan toch weer Chinees varkensvlees invoeren. Het land beperkt zich vooralsnog tot vlees van twee leveranciers, beide onderdeel van de WH Group, die vorig jaar nog voor 7,1 miljard het Amerikaanse Smithfield Foods overnam - en daarmee ook eigenaar werd van Europese merken als Campofrio en Stegemann.

Diepvriesvlees
Volgens Vilt heeft Moskou na een 'grondige evaluatie en doorlichting' de twee bedrijven toestemming gegeven om met name diepgevroren vlees naar Rusland te exporteren. "Momenteel zijn we de productie van onze diepvriesproducten aan het opdrijven om aan de Russische vraag te voldoen", zegt Liu Jintao van Shuanghui Food Co op Vilt.

Logistieke win-win
Na de afkondiging van de importstop van Europese en Amerikaanse landbouwproducten, waaronder vlees, begin augustus, zijn de Russische autoriteiten naarstig op zoek gegaan naar vervangende leveranciers. China is nu één van de 5 Aziatische landen waarmee Rusland een akkoord heeft gesloten. Vanuit logistiek oogpunt is de deal met China voor Rusland een uitkomst: de provincie Heilongjiang, waar beide bedrijven gevestigd zijn, kent een koeler klimaat en de lijnen naar de Oost-Russische grens zijn kort.

Fotocredits: Paul Joseph
Dit artikel afdrukken