De uitdrukking ‘op eieren lopen’ kan wel eens een heel andere betekenis krijgen, schrijft MedicalNewsToday. Onderzoekers van de universiteit van Massachusetts hebben een manier gevonden om calciumcarbonaat uit eierschalen geschikt te maken voor het repareren van schade aan botten.

Het procedé is getest in een laboratoriumomgeving op ratten en lijkt veelbelovend. Fijngemalen eierschalen worden vermengd met een hydrogel en aangebracht op beschadigd botweefsel. Dat versnelt de genezing aanzienlijk, aldus de onderzoekers. Ze hebben patent aangevraagd op hun uitvinding en gaan het ook op mensen testen.

Ook zien zij mogelijkheden om andere soorten weefsel te repareren met gestampte eierdoppen, zoals kraakbeen, tanden en pezen. Het is bovendien een duurzame manier om eierschalen te hergebruiken, want die belanden toch maar in de vuilnisbak, zeggen de onderzoekers. (Dat laatste hoeft overigens niet. Je kunt van eierschalen ook een voedingsingrediënt of zelfs plastic maken.)

Fijngemalen eierschalen worden vanouds gebruikt als voedingssupplement om calcium aan te vullen, ook al wordt het in die vorm niet goed opgenomen door het lichaam. Vrouwenblad Margriet tipte dat recent nog. Vrouwen na de menopauze en 70-plussers moeten erop letten dat ze voldoende calcium binnenkrijgen, maar wie gewoon gezond eet hoeft geen extra eierschalen te eten, want haalt genoeg kalk uit gevarieerde voeding.
MNT - How crushed eggshells could help repair bone damage
  • Deel
Druk af