Cees-Jan Adema, directeur van de branchevereniging Nederlandse Brouwers opent het bockbierseizoen met gepaste trots : "Met ruim 125 nieuwe herfstbockbieren dit najaar, heeft de consument veel keuze. Bockbier is een prachtig seizoensbier dat zich bij uitstek leent om te combineren bij mooie gerechten". Afgelopen jaar waren er ruim 90 verschillende bockbieren op de markt.

Bockbier is de trots van de Nederlandse brouwer. Eén keer per jaar brouwen de bierbrouwers een beperkte hoeveelheid bockbier. Dat er dit jaar zoveel verschillende bockbieren te proeven zijn, is te danken aan de groeiende vraag van consumenten naar speciaalbieren, meldt Distrifood. Ook de snelle groei van het aantal lokale brouwerijen in Nederland zorgt voor extra veel nieuwe bockbiervariëteiten.

Smaak, seizoen en moment
Het merendeel van de bierdrinkers (78%) drinkt wel eens speciaalbier, blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek van 2015. Witbier staat bovenaan (39%), maar ook bockbier is erg populair (27%). De belangrijkste reden voor het kiezen van een speciaalbiertje is de smaak. Ook het seizoen en het moment spelen een grote rol. Bockbier is een voorbeeld van een typisch seizoensgebonden bier dat consumenten kiezen om zijn veelzijdige smaak. In de herfst is bockbier verreweg het meest gedronken speciaalbier.

Tijdens het bockbierseizoen brengen restaurants speciale arrangementen. Adema: "Consumenten kunnen in november bockbier & spijs combinaties gaan proeven bij restaurants door heel Nederland". Op de website love-beer vind je recepteren die goed met bockbier combineren.

Fotocredits: 'La Trappe Bockbier', Bernt Rostad
Dit artikel afdrukken