Sinds 1 juli van dit jaar zit er statiegeld op kleine frisdrankflesjes in ons land. Vanaf 31 december 2022 geldt dat ook voor blikjes. De Nederlandse supermarkten zeggen de 2 miljard terugkomende flesjes en blikjes niet in te kunnen nemen omdat het hen aan ruimte ontbreekt. Bovendien leidt de verwerking van blikjes met restjes drank tot hygiëneproblemen in de winkels. Supermarktkoepel CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) heeft onderzocht hoe het wel kan. Er moet een heel nieuw, robuust innamesysteem komen, dat 'schone monostromen' beschikbaar maakt voor recycling en hergebruik.

Milieuorganisaties zien helemaal niets in het plan van de supermarkten. Onnodig duur, verwarrend voor de consument en een 'cynische sabotagepoging', zeggen ze zelfs. Kop dicht dus en zamel nou maar gewoon die blikjes in, zeggen Recycling Netwerk Benelux, Plastic Soup Surfer, Plastic Soup Foundation, Greenpeace Nederland, Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee.

Maar kan er niet gewoon een blikjesverzamelpunt in iedere wijk worden neergezet? Met moderne scan- en betaaltechnieken zijn de refunds zo af te rekenen.
  • Deel
Druk af