Nieuw onderzoek naar bisfenol A (BPA) kan eerdere onderzoeksresultaten niet reproduceren. Wel blijft als een paal boven water dat BPA 'iets' doet.

Naar bisfenol A zijn al veel onderzoeken gedaan sinds duidelijk is geworden dat het voorkomt in het bloed en de hormoonhuishouding van mensen. De stof wordt onder meer gebruikt voor plastic flessen en de coating van blikjes. Via de daarin verpakte voedingsmiddelen wordt het door de mens opgenomen. BPA blijkt een licht oestrogeen, een vrouwelijk hormoon, te zijn. De Europese en Amerikaanse voedingsautoriteiten hebben de ´Tolerable Daily Intake´ (veilige dosis) vastgesteld op 50 µg per kilo lichaamsgewicht per dag, maar babyflesjes moeten sinds 2011 in de EU BPA-vrij zijn.

Eerder werd vastgesteld dat er verband is tussen BPA-niveaus en diabetes (en obesitas). Recent leek het verband zelfs ontrafeld. Een nieuw onderzoek gooit echter roet in het eten: op ScienceDaily stellen de onderzoekers de toxische effecten van eerdere onderzoeken niet te kunnen reproduceren.

Wat de onderzoekers wel constateren, is dat muizen die een dieet voorgezet krijgen met veel oestrogene componenten (zoals BPA), meer gele nakomelingen krijgen dan bruine. Bij die gele komt het zogenaamde agouti-gen tot uitdrukking. Ook mensen hebben een agouti-gen, dat het ASIP-eiwit codeert dat in vetweefsel en de alvleesklier voorkomt. Bij obese mensen blijkt het gen in hogere mate tot expressie te komen dan bij magere.

Onderzoeker Rosenberg: "Deze uitkomst suggereert dat bepaalde baarmoederomstandigheden dieren met een 'gierig genotype' bevoordeelt. Dit betekent dat muizen met het agoutigen een betere overlevingskans hebben in ongunstige baarmoederomstandigheden dan muizen die dat gen niet hebben. Maar het nadeel van deze vroege genexpressie is dat de dieren mogelijk tevens een groter risico lopen op latere metabole verstoringen, zoals obesitas en diabetes."

Een ding is duidelijk: zelfs als bisfenol A geen olifant is, krijgt het als muisje krijgt nog wel een staartje!

Fotocredits: uitsnede, ´good mouse vs. evil mouse´, sushiesque
Dit artikel afdrukken