Biologisch vinden we alleen biologisch als er écht geen GMO in zit. Dat is logisch, want mensen die uit overtuiging voor biologisch kiezen, zijn niet zelden mordicus tegen genetische gemodificeerde producten. Ze kopen biologisch omdat ze uit willen sluiten daar ook maar een spoortje van binnen te krijgen.

Consternatie
Capital Press weet te melden dat er onder Amerikaanse veehouders 'consternatie' is ontstaan omdat ze bij het gebruik van vaccins voor hun dieren niet kunnen bepalen of deze op basis van genetisch gemodificeerde bestanddelen zijn gemaakt. Zo zijn er producten op de markt die ziekte voorkomen door een immuun-trigger te stimuleren zonder de eerste ziekteverschijnselen. De USDA weigert een lijst vrij te geven van GMO-vaccins omdat die daarmee onterecht in een kwaad daglicht zouden komen te staan. In de VS ligt de discussie op dit moment nogal gevoelig.

Wij vroegen vandaag bij SKAL, de certificeerder van onze Nederlandse EKO-producten, na of een biologische consument er zeker van kan zijn dat zijn zuivel of vlees niet afkomstig is van dieren die met GMO-vaccins zijn behandeld. Het Nederlandse controle-protocol blijkt niet te voorzien in onderscheid naar biologische, fytotherapeutische of GMO medicijnen. Biologisch heeft een voorkeur voor behandeling met fytotherapeutische producten, maar sluit het gebruik van andere middelen niet uit.

Wanneer de anti-GMO beweging de zaak zou opspelen, zou ook hier consternatie over de non-GMO zekerheid die biologische vlees- en zuivelproducten bieden kunnen ontstaan. Mochten er GMO-vaccins zijn gebruikt, dan zullen daar hooguit minieme sporen van kunnen worden aangetroffen.

Fotocredits: American Food, torbakhopper HE DEAD
Dit artikel afdrukken