Dat zeggen Henry Miller en Richard Cornett op Project Syndicate, een prestigieus project waarin door knappe koppen wordt nagedacht over de toekomst in een volhoudbare wereld.

Miller en Cornett noemen 'duurzaam' en 'biologisch' vage begrippen die vooral bedoeld zijn om het publiek een mooie belofte voor te houden. Ze schrijven: "Net als menig vaag, feel good concept duurzaam, is "duurzaam' nauwelijks meer dan mooie woorden. Zo wordt bijvoorbeeld duurzaamheid in landbouw meestal verbonden met biologische landbouw. De voorstanders zetten het neer als een 'duurzame' manier om de snel groeiende wereldbevolking te voeden. Maar wat betekent 'duurzaamheid' echt en wat is de relatie met biologische productiewijzen?"

Miller en Cornett maken korte metten met biologische landbouw en zeggen dat gangbare landbouw veel ecologischer is geworden en de mensheid kan voeden, maar dan wel echt en niet met louter hoop zoals de voorstanders van biologisch landbouw eigenlijk doen. We kunnen niet zonder science-based research en ouderwetse science en slimmigheid, stellen ze.
Dit artikel afdrukken